Demokrate: Ban potvrdio navode Kneževića - Đukanovićevi žiranti su uključeni u "duvansku" aferu

"Kestner je kazao da je šest išlo za sport, a 10 dolara "za čovjeka", tj. Đukanovića lično"
3900 pregleda 5 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je danas da je Dušan Ban potvrdio da su tačni navodi predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića da su žiranti predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića osobe uključene u "duvansku" aferu.

Željko Mihailović i Dušan Ban su prema istraživanju CIN-CG i "Vijesti" misteriozni prijatelji Mila Đukanovića koji su mu formalno pozajmili keš kolateral od milion i po, da bi došao do kredita u Pireus banci.

Demokrate su dodale da je svima poznato da je u Crnoj Gori jedan od najvećih problema pronaći žiranta, međutim Đukanović očigledno ne dijeli istu sudbinu kao građani države čiji je on predsjednik.

"Njemu su ipak njegovi prijatelji (treba li napomenuti da su u pitanju vrlo kontroverzne ličnosti?) omogućili da stekne svoj prvi milion", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su poručili da se postavlja pitanje - ko su Dušan Ban i Željko Mihailović?

"Ova dva kontroverzna žiranta su kumovi, školski drugovi i poslovni partneri Mila Đukanovića. Prvi put se Ban i Mihailović pominju u javnosti kao dio organizovane kriminalne grupe za šverc cigaretama krajem devedesetih godina. Milovi kumovi su tada rukovodili firmom "MIA" (u javnosti poznatijoj kao Milo i Aco), koju je osnovao Stanko "Cane" Subotić. Prema svjedočenjima Srećka Kestnera, lica koje su u Njemačkoj osuđena za šverc cigaretama, Duško Ban i Željko Mihailović su, preko firme "MIA", ubirali taksu, i to u gotovini, doslovno u torbama. Kestner je kazao da je od profita firme "MIA" on zarađivao 35 odsto, 15 odsto Đukanovićevi kumovi - Ban i Mihailović, a 50 odsto išlo je Canetu Subotiću", navodi se u saopštenju Demokrate.

Demokrate navode da je sa druge strane, od zvaničnog poreza na jedan karton cigareta od 36 dolara, u državnu kasu Crne Gore je uplaćivano svega 20 dolara.

"Kestner je kazao da je šest išlo za sport, a 10 dolara "za čovjeka", tj. Đukanovića lično. Navodno je upravo kumovska veza sa Đukanovićem i posao sa cigaretama, ono što je Banu omogućilo da od garsonjere od svega tridesetak kvadrata, u kojoj je živio početkom devedesetih, postane jedan od najbogatijih i najprivilegovanijih crnogorskih biznismena", piše u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su rekli i da je Duško Ban je sa svojim bratom, od Fonda PIO, bez raspisanog tendera kupio firmu "Pomorski saobraćaj" koja je 2004. kada ju je kupio, bila jedna od najuspješnijih firmi u državnom vlasništvu.

"Na taj način Ban je dobio monopol nad trajekt linijom Kamenare-Lepetane i osigurao profit od više miliona eura svake godine, i na taj način legalizovao dio novca od šverca cigaretama. Jasno je da su ove kontroverzne ličnosti za tako kratko vrijeme postali milioneri upravo zahvaljujući svom kumu, koji im se odužio za pomoć prilikom šverca cigaretama koji su zajedno obavljali, što znači da je Milo Đukanović glavni akter duvanske afere, mafijaški bos, i da je preko svojih kumova, prijatelja, drugova i njihovog biznisa pokušao da legalizuje svoj prvi million koji je stekao na nelegalan način. Pošto je Dušan Ban zdušno stao u odbranu svoga kuma Mila Đukanovića, onda mu sigurno neće biti problem da pred SDT objasni porijeklo mukom zarađenog novca. Kao što smo sigurni da "evropskom političaru od ugleda" neće biti problem da pred SDT objasni vezu između poklanjanja zlatne koke crnogorske države Pomorskog saobraćaja Banu i Mihailoviću i njihovog kasnijeg žiriranja Đukanoviću za prvi milion! Na potezu je dakle Specijalno državno tužilaštvo, jer je prethodno navedeno školski primjer korupcije", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: