Medojević: Marković pravi otklon od politike Đukanovića

"Suočen sa činjnicom, da je nakon ulaska Cren Gore u NATO, njegova upotrebna vrijednost jednaka nuli, i da za mnoge u međunarodnoj zajednici predstvalja neugodan teret iz prošlosti, Đukanović pokušava da ponovo destabilizuje i Crnu Goru i region", ocijenio je Medojević
110 pregleda 38 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2017. 09:27h

Premijer Duško Marković želi da napravi otklon od politike Mila Đukanovića i u tome ima podršku Njemačke i Velike Britanije, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On je istakao da je "otklon Markovića od politike Đukanovića" postao jasniji nakon sastanka sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel.

"Duško Marković je napravio radikalan zaokret u odnosu prema inicijativi o ekonomskoj saradnji zemalja zapadnog Balkana u odnosu na stav Đukanovića. Kreirana je i negativna kampanju u vezi inicjative iza koje stoje Njemačka i Velika Britanija. Čak je i Đukanović izrazio rezervu prema incijativi, ukazujući da je proces EU integracija prioritet za Crnu Goru. Đukanović je dobro shvatio da ovakva EU opterećena birokratijom i sklona lobističkim uticajima i korupciji, predstvlja idealni alibi za izbjegavanje bilo kakvih suštinskih refromi. Đukanovićev režim je suštinski odbijao svaki dogovor o ukljanjaju granica i barijera za slobodnu trgovinu u regionu, jer što je više granica to je bolje za šverc, jedinu ekonomsku kategoriju koju Đukanović odlično poznaje", ocijenio je Medojević.

On ističe da uklanjanje granica i barijera zemalja zapadnog Balkana i intenzivnija ekonomska saradnja na infratsruktunim projektima finasiranima od starne EU, "ugrožava Đukanovićevu namjeru da novac od šverca droge, cigerate, oružja opere preko krupnih infrstruktunih i energetskih projekata u regionu".

Uključivanje EU u finasiranje i kontrolu tih zajedničkih projekata, kako je naveo Medojević, onemogućava "Đukanovića i balkansku konfederaciju organizovanog kriminala da prljavim novcem od šverca stave pod kontrolu region".

"Ovaj krupni zaokret Markovića, predstvlja jasan otklon od politike Đukanovića i interesa njegove organizacije, kojoj ne odgovara saradnja u regionu, jačanje demokratije i vladavine prava. Vjerovatno je i Marković svjestan šta bi za Crnu Goru značila ponovna samoizolacija od evroatlantskih tokova i sukob sa politikom Njemačke, kao domintatne sile u Evropi. Suočen sa činjnicom, da je nakon ulaska Cren Gore u NATO, njegova upotrebna vrijednost jednaka nuli, i da za mnoge u međunarodnoj zajednici predstvalja neugodan teret iz prošlosti, Đukanović pokušava da ponovo destabilizuje i Crnu Goru i region", smatra Medojević.

Ocjenjuje da Marković "predvodi onaj dio DPS koji je spreman da se suprotstavi paklenom naumu Đukanovića i za taj zaokret ima podršku Njemačke i Velike Britanije".

"Da li će Marković imati dovoljno podrške u DPS ili će Đukanović povratiti kontrolu nad Vladom i smijeniti Markovića, ostaje da se vidi. Ovo dvovlašće ne može dugo trajati. Đukanović će posle dugog niza godina, ponovo za zapad biti lokalani balkanski korumpirani diktator, simbol šverca i kriminala. Zato političko rešenje duboke državne i političke krize, nema alternativu i neophodno je da se što prije otvori taj proces, kako bi se stvorili neophodni uslovi za prve fer i slobodne izbore, koji bi mogli da se održa kad i predsjednički i ponovljeni lokalni izbori u Nikšiću", zaključio je Medojević.

Bonus video: