Od vlasti ni glasa: U tivatskoj Skupštini najaktivniji odbornici opozicije

Prema podacima Službe Skupštine, ne računajući podatke sa posljednje sjednice 20. juna na kojoj je opozicija takođe dominirala, Klub odbornika Tivatske Akcije (TA) je najaktivniji
4 komentar(a)
Mirko Kovačević, Foto: Siniša Luković
Mirko Kovačević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.07.2017. 20:06h

Odbornici opozicije mnogo su aktivniji u radu tivatske Skupštine, a ni 15 mjeseci nakon izbora novog saziva građani nijesu došli u priliku da tokom radijskih prenosa čuju glasove više od 90 odsto odbornika vladajućih DPS-a, SD-a i HGI.

Prema podacima Službe Skupštine, ne računajući podatke sa posljednje sjednice 20. juna na kojoj je opozicija takođe dominirala, Klub odbornika Tivatske Akcije (TA) je najaktivniji.

Dvojica odbornika TA imali su više od 100 diskusija na 12 sjednica - Mirko Kovačević 64, a Miomir Abović 45.

Odbornik Arsenala za Tivat Budimir Cupara diskutovao je ukupno 59 puta, a Andrija Petković (Bokeški Forum) 34.

Iako su gotovo polovinu od dosadašnjeg mandata njihova odbornička mjesta bila upražnjena, odbornici SDP-a koji su se aktivirali iza Nove godine imali su 10 diskusija, od čega Ivo Marić 6, a Bernarda Moškov 4.

Dejan Risančić (DSS) za riječ se javio 15 puta, dok dva odbornika SNP-a uopšte nijesu uzimala riječ.

Opoziciji je koliko-toliko od vlasti pokušavao da parira samo predsjednik SO Ivan Novosel, koji je diskutovao 14 puta.

Odbornički klub DPS-a ima 17 članova, od ukupno 32 mjesta u SO, ali se do sada, zbog ostavki koje su podnosili odbornici izbrani na fukcije u lokalnoj vlasti, u njemu izmijenjalo 26 ljudi.

Glas mnogih od njih, Tivćani nijesu čuli i njihov rad, osim podnošenja izvještaja o stavovima skupštinskih radnih tijala, svodi se na dizanje ruku u skladu sa unaprijed zauzetim partijskim stavom.

Osim Novosela, do sada su diskutovala samo četiri odbornika DPS-a - Mileta Rabrenović i Ljubo Popović po dva puta, odnosno Jelka Mimica i Vlado Đukić po jednom.

Na sjednicama u diskusijama nije se čuo glas nijednog od ukupno sedam ljudi koji su se do sada izmijenjali na mjestima četiri odbornika SD-a, osim Zdravka Mitrovića, koji se za riječ javio ukupno četiri puta.

U odborničkom klubu HGI zabilježeno je šest diskusija, od čega su pet bile Adrijana Vuksanovića.

Kada je riječ o replikama, “kraljevi polemike“ opet su odbornici TA - Miomir Abović sa 33 i Mirko Kovačević sa 18.

Budimir Cupara (AZT) odbrnicima vladajućih partija replicirao je 23 puta.

Andrija Petković (BF) replicirao je 28 puta, Dejan Risančić (DSS) 7, a Ivo Marić i Bernarda Moškov (SDP) po jednom.

Sa druge strane je “tanak“ učinak vlasti od ukupno devet replika, od čega je Novosel imao 3, Zdravko Mitrović (SD) 2 koliko i Adrijan Vuksanović (HGI). Po jednom su repilicirali Mileta Rabrenović i Jelka Mimica (DPS).

Najviše amandmana podnio Budimir Cupara (AZT)

Da je opozicija mnogo aktivnija od vlasti pokazuju i podaci o podnesenim amandmanima. U tome je posebno aktivan Budimir Cupara, (AZT) koji je podnio dva amandmana u vezi sa Programom uređenja prostora za 2017. i izborom Odbora direktora „Parking servisa“.

U oba slučaja, amandmani su glasačkom mašinerijom vlasti odbijeni. Parlament je, ipak, prihvatio Cuparinu „preporuku“ članovima Odbora direktora Komunalnog o preispitivanju cijena usluga. Vladajuća većina glatko je odbila i predlog Andrije Petkovića (BF) da se donese odluka o obezbjeđivanjuu besplatnih udžbenika za sve osnovce u Tivtu.

Bonus video: