Raonić: Kusovac uništio sve što je ostvareno

Ono što su Vlada i Operativni tim tolerisali nakon što je Kusovac preuzeo upravljanje članstvom, nadležni u Partnerstvu otvorenih vlada nijesu, pa je Crna Gora, nakon Turske, jedina zemlja kojoj je ono suspendovano
216 pregleda 0 komentar(a)
Boris Raonić
Boris Raonić
Ažurirano: 05.07.2017. 14:04h

Sudbina članstva Crne Gore u Partnerstvu otvorenih vlada bila je jasna u onom trenutku kada je Srđan Kusovac preuzeo upravljanje ovim članstvom i krenuo u formiranje Operativnog tima, smatra Boris Raonić, programski direktor Građanske alijanse.

Kako ističe, tim koji je trebalo da se bavi pospješivanjem principa transparentnosi, otvorenosti i objektivnosti od samog početka bio je sve samo ne to - na šta je Građanska alijansa ukazivala od samog početka.

"S početka 2015. godine GA je pokrenula postupak kod Upravnog suda koji je pokazao da je do formiranja Operativnog tima za implementaciju POV-a došlo do grubog kršenja zakona i propisanih procedura od strane gospodina Kusovca, zbog čega je Upravi sud i poništio Odluku o imenovanju tima. Gospodin Kusovac, svjestan ishoda i pokušavajući da zataška svoju odgovornost prije zvanične odluke suda, krenuo je u formiranje novog tima, pod izgovorom promjene naziva pa se novi tim umjesto starog Partnerstvo otvorenih vlada nazvao Partnerstvo otvorenih uprava," navodi Raonić.

Da stvar bude gora, dodaje on, ovaj tim je sastavljen od predstavnika različitih vladinih resora ,ali i pet predstavnika nevladinih organizacija.

"Na ove devijacije ukazivali smo javno i premijeru ali i ukupnoj javnosti sa ciljem da se jasno utvrdi odgovornost gospodina Kusovca i zahtjevom za njegovim razrešenjem zbog protivzakonitih postupaka. Međutim, kako Vlada Crne Gore a i ostali članovi Operativnog tima nijesu imali sluha za ove stvari, gospodin Kusovac je nastavio da djeluje u istom pravcu samo snažnijim intenzitetom gdje je u potpunosti marginalizovao Operativni tim, predstavnike civilnog sektora u njemu koji se nijesu sastajali redovno niti imali bilo kakve informacije o radu Tima," rekao je Raonić.

Međutim, naglašava, ono što su Vlada i Operativni tim tolerisali, nadležni u Partnerstvu otvorenih vlada nijesu, pa je Crna Gora, nakon Turske, jedina zemlja kojoj je suspendovano članstvo.

"Gospodin Kusovac je za vrijeme obavljanja svoje funkcije uspio da praktično devastira sve što se u prethodnom periodu ostvarilo u dijelu otvorenosti, transparentnosti, komunikacije Vlade sa građanima ali i participacije i učešća u kreiranju politika. Čak je Crna Gora i nagrađivana zbog svojih aktivnosti u OGPu," smatra Raonić.

On je podsjetio i da je Građanska alijansa ukazivala na nedostatke rezultata kada je u pitanju portal 'e-peticije', "koji su na mišiće i uz pomoć civilnog sektora uspjeli da uspostave njegovi prethodnici."

"Jednako su zakazali i kada je u pitanju platforma za prijavljivanje službenih vozila. Sjajne ideje i novouspostavljene alate koji su građani počeli da koriste u cilju povećanja transparentosti i odgovornosti gdin Kusovac je svojim dolaskom na funkciju apsolutno uništio. Štete koje prouzrokuje ovakvo djelovanje pojedinaca na odgovornim funkcijama su dalekosežne i ostavljaju ozbiljne posljedice po ukupno društvo. Nevjerovatno je da osobe koje su antipodi svih onih vrijednosti koje su bazirane na transparentnom i odgovornom fukncionisanju budu upravo zadužene da se bave njihovim promovisanjem. Suspendovanje u POV-a predstavlja jasnu poruku u vezi stanja od strane onih koji su spremni da objektivno i jasno saopšte stavove o situaciji u Crnoj Gori," dodaje Raonić.

Zbog svega pomenutog, iz Građanske alijanse pozivaju Vladu Crne Gore i premijera Markovića da konačno razriješe dužnosti Srđana Kusovca kako bi se, kako navode, spriječilo dalje činjenje štete koju je vrlo teško ispraviti.

Bonus video: