Krapović Medojeviću: Što god da uradimo, WTE ima pravo da naplati 29,2 miliona eura

54 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2018. 16:32h

Juče sam na presu koji smo održali govorio vrlo jasno i bez bilo kakvog ustezanja podijelio sa javnošću sve vezano za problem sa WTE-om i kako planiramo da ga rješimo, ali pošto gospodin Medojević ili nije pročitao ili ne može, a prije će biti da neće da ukapira, još jedan put ću danas preći sve, specijalno za gospodina Medojevića, saopštio je Dragan Krapović, predsjednik opštine Budva.

On je reagovao na jučerašnje saopštenje predsjednika Pokreta za promjene, Nebojše Medojevića koji je kazao da se obistinilo ono što je ranije najavio, a to je da su Krapović i premijer Duško Marković sklopili su dogovor da plate 6,5 miliona eura njemačkoj firmi WTE čiji je predstavnik potpisao Sporazum o priznanju krivice da je sklopio korupcionaški Ugovor sa Svetozarom Marovićem na štetu Budve i države Crne Gore.

Krapović je poručio u da iz nekog njemu nepoznatog razloga, Medojević i dalje dobija medijski prostor koji sada koristi isključivo za obračun sa njim i Demokratskom Crnom Gorom, pa je i ovog puta prinuđen da odgovori,nada se poslednji put na ovu temu.

"Prvo, Opština Budva je pravno pokrila apsolutno sve što je u njenom domašaju, pokrenula je sve u svakom pravcu i smislu, sve što je mogla i trebala. Ovom prilikom neću o detaljima i pojedinostima iz više razloga, prije svega jer su procesi u toku. Takođe, sve opcije su i dalje na stolu. Drugo,i pazite sad dobro gospodine Medojeviću, državna garancija je naplativa na prvi poziv i bezuslovna. Ajmo opet, da ukapiramo ovog puta, BEZUSLOVNA .To znači da što god da uradimo, WTE ima pravo da naplati 29,2 miliona eura odmah i bez problema. Ponavljam, bez obzira na sve, WTE može naplatiti garanciju, i ne samo to, već može naplatiti još 30 miliona po državnoj garanciji Njemačke za šta bi oni nakon toga utužili Crnu Goru. Dakle,u slučaju protesta garancije svakako odmah ostajemo bez 30 miliona, a onda se borimo i sudimo za još 30 miliona eura. Paralelno sa time, takođe slijede teški postupci u kojima se iscrpljujemo, prije svega finansijski, jer će tako nešto građane Crne Gore koštati milione eura", poručio je Krapović.

On je dodao da je ovo samo dio eventualnih posljedica pada garancije, te da su tu još saradnja pri izlasku iz projekta, predaja dokumenta, dobavljača, know-how za upravljanje postrojenjem, supervizija cijelog projekta i utvrđivanje šta je stvarno urađeno i šta treba platiti, kao i izuzetno delikatan diplomatski aspekat ovog problema, i sve ovo i još mnogo toga dolazi u pitanje.

"A vi naravno to niste uzeli u obzir jer "mlatite" površnu dnevno-političku priču. Dakle, da sumiramo,imamo izbor da odmah izgubimo 29,2 miliona eura građana Crne Gore, da se suočimo sa jako skupim tužbama, arbitražama itd, što bi nas na kraju koštalo mnogo više, i plus da izgubimo sve što eventualno možemo dobiti ukoliko se ugovor sporazumno raskine ili da platimo 6,5 miliona, što je apsolutno nesporan dio vrijednosti postrojenja. Mnogo je bolji naš izbor, za koji smo dobili mandat u Budvi za razliku od vas. Bolje je da se raziđemo na sporazuman i civilizovan način i bez većih šteta po zdravlje građana Budve i Crne Gore, životnu sredinu, turizam i ekonomiju Budve i Crne Gore, pogotovo jer je turistička sezona već u toku, a Budva je više od pola crnogorskog turizma.

On je kazao da je za Medojević to možda dil, a za njega je to odgovoran odnos prema građanima i interesima Budve i Crne Gore, kao i prema funkciji koju trenutno pokriva.

"Već sam rekao i sada ponavljam, tu smo da rješavamo velike i nagomilane probleme i to radimo. Mogli smo ići linijom manjeg otpora i gurati ovo pod tepih kao naši prethodnici, mogao sam ovo ignorisati dok mi ne prođe mandat, ali opet podvlačim, tu smo da rješavamo probleme, a ne da ih izbjegavamo. Kad smo već kod dilova gospodine Medojeviću i odgovornosti za iste, jedini dil koji se sa DPS-om trenutno pravi je onaj koji pokušavaju napraviti sa gospodinom Džakovićem koji je na vaše insistiranje postavljen na listu DF-a u Budvi. Ko je za to odgovoran, ja ili vi, gospodine Medojeviću?", naveo je Krapović.

Gradonačelnik Budve je poručio da što se tiče političke podmetačine i insinuacija o njemu i Demokratama, javno tvrdi da se u Budvi, DPS više ne može vratiti na vlast, osim nekom teškom krađom ili političkom korupcijom.

"Takođe, neskromno ću ustvrditi da sam za to zaslužan ja i ova vlast, i to uprkos onome što radite lično vi, a uradili ste sve što ste mogli protiv ove vlasti u Budvi gospodine Medojeviću. Građani Budve koje pominjete znaju na čemu su sa Draganom Krapovićem i Demokratama, tako da vam je džabe ta priča. Ne možete nas uprljati, kao što niste mogli ni Aleksu Bečića putem čuvene afere "plagijat",i mnogih drugih koje ste fabrikovali, međutim džaba vam ti sramni pokušaji. Ako do sada niste ukapirali gospodine Medojeviću, jedini ko ima štetu od takvih podmetanja ste upravo vi, tako da samo nastavite, izbor je vaš", kazao je Krapović.

On je Medojeviću poručio da je čovjek koji je obesmislio termine poput kriminala i korupcije i oduzeo im težinu u javnoj upotrebi.

"Kada vi danas gospodine Medojeviću kažete kriminal ili korupcija,prosječnom gradjaninu Crne Gore je to isto kao da ste rekli krompir ili krastavac, tako da vaše riječi jednostavno više nemaju težinu i značaj. Na kraju gospodine Medojeviću, ili povucite podršku koju ste mi dali ranije i raskinite koaliciju ili me pustite da radim, da ne gubim vrijeme i energiju prepisujući se sa vama, imam pametnija posla. Ovim završavam ovu polemiku i ostavljam vas da rješavate paralelno globalna i lokalna pitanja, da raskrinkavate raznorazne teorije zavjere i dilove u svojoj glavi, i da komentarišete svoje izjave i postove po portalima i fejsbuku", zaključio je Krapović.

Bonus video: