Vlast suzdržana, opozicija jasna u tumačenju Vujanovićevog poziva Stankoviću

Prvi čovjek Skupštine nije želio posebno da komentariše inicijativu predsjednika države, a ništa rječitiji na ovu temu nije bio ni ministar vanjskih poslova
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ivan Brajović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 03.07.2017. 17:50h

Dok je peti dan u parlamentu, sa svojim kolegama iz DF-a, čekao poteze Tužilaštva, poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću stigao je poziv od predsjednika države. Filip Vujanović potom je obavijestio javnost kako je jutros, u telefonskom razgovoru, od Medojevića dobio uvjeravanja da će poštovati pozive tužioca i suda i da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka.

Zato je predsjednik uputio inicijativu Vrhovnom tužiocu.

Imajući u vidu da se radi o poslaniku, da mu je Skupština skinula imunitet i da postoji mogućnost da se njegovo prisustvo obezbijedi bez pritvora, Predsjednik Crne Gore je uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sugerišući da donese uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode.

U DF-u priznaju da su do kraja radnog vremena čekali reakciju vrhovnog tužioca. Medojević, kome je skupštinska većina skinula imunitet pošto ga Specijalno tužilaštvo sumnjiči za pranje novca, preko fejsbuka je saopstio kako ga je predsjednik pozvao jutros u sedam sati i deset minuta. On je istakao da je Vujanoviću rekao kako ne bježi od zakona i suda

"Rekao sam da ja ne očekujem ništa već da svi budu jednaki pred zakonom, da svi poštuju zakon, ali da to podjednako važi za Katnića i za Nebojšu Medojevića. Takođe sam obavijestio Vujanovića da mi imamo ozbiljne probleme da iskontrolišemo naše pristalice koje danima traže da se okupe ispred crnogorske Skupštine i da organizuju demonstracije i proteste porotiv ovakvog progona DF-a," rekao je Medojević.

Prvi čovjek Skupštine nije želio posebno da komentariše inicijativu predsjednika države.

"Vrlo poštujem autonomiju svake grane vlasti i posebno mi je stalo da vodim računa o tome kako se ponasa Skupstina Crne Gore. Kako će se neko drugi odnijeti, to zavisi od tih drugih organa vlasti i ja mogu da odgovaram samo za ono čime se bavi Skupština Crne Gore," kazao je Brajović.

Ništa rječitiji na ovu temu nije bio ni ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

"Predsjednik države je smatrao da treba tako nešto da uradi. Svako radi u domenu svojih nadležnosti, ja nemam tu nikakav drugi komentar," rekao je Darmanović.

U opoziciji su bili konkretni. U Građanskom pokretu URA smatraju da Vujanovićev potez moze biti korak ka rješenju, kako smatraju, neodržive situacije.

"Ja se nadam da je to potez koji ce ići u pravcu rješavanja ove situacije, koja dobija obrise sapunice, i da ce VDT uvažiti ono što je zahtjev velikog dijela javnosti i evo sada i predsjednika Crne Gore," kazao je Neđeljko Rudović.

Ivan Vujović iz Socijaldemokratske partije ocjenjuje da slučaj poslanika Nebojše Medojevića jasno pokazuje da u Demokratskoj partiji socijalista vlada, kako je rekao, očigledna pogubljenost.

"Napokon, u petnaestojj godini svog neustavnog mandata predsjednik počinje da obavlja svoje Ustavne dužnosti na zaustavljanju vlasnika DPS-a u gaženju institucija države," stoji u saopštenju SDP.

Iz Demosa sumnjaju da iza svega stoji upravo lider DPS-a Milo Đukanović.

"Što se tiče šture izjave koju smo imali priliku jutros da vidimo iz Kabineta Vujanovića, ako se osvrnemo na njegovu dosadašnju autonomnost u radu, negdje ostaje sumnja da iza toga ipak stoji neko drugi, možda, ne mozda nego sigurno gopodin Đukanović," smatra Anka Vukićević.

Iz Tužilaštva se danas nijesu oglašavali povodom Vujanovićevog pisma.

Bonus video: