Radulović: Reakcija Vujanovića opravdana i odgovorna

Potpredsjednik Udruženja pravnika je naveo da je smisao garantovanja imunitetskih prava poslanika zaštita slobodnog poslaničkog mandata i garantovanje uslova za nesmetano vršenje poslaničkih prava, koje je nemoguće vršiti u uslovima određenog pritvora
246 pregleda 8 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Boris Pejović
Branislav Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.07.2017. 17:15h

Poziv crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankovića da omogući poslaniku Nebojši Medojeviću da se brani sa slobode opravdana je i, sa stanovišta vladavine prava, odgovorna reakcija, smatra potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, Branislav Radulović.

Vujanović je ranije danas uputio pismo Stankoviću sugerišući mu da donese uputstvo kojim će glavnom specijalnom tužiocu, Milivoju Katniću, saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Medojević može braniti sa slobode.

Radulović je naveo da je smisao garantovanja imunitetskih prava poslanika zaštita slobodnog poslaničkog mandata i garantovanje uslova za nesmetano vršenje poslaničkih prava, koje je, kako je kazao, nemoguće vršiti u uslovima određenog pritvora.

"Garantovanjem imuniteta posebno se štite lične slobode poslanika i u predmetnom slučaju, postupajući po sugestiji predsjednika države, postupak se ne opstruira, već se poslaniku kojem se skinuo imunitet omogućava da se brani sa slobode", objasnio je Radulović za agenciju Mina.

Stoga, kako je rekao, reakcija Vujanovića ima punu pravnu opravdanost i utemeljenost, shodno ustavnom određenju imuniteta u crnogorskom pravnom sistemu.

Bonus video: