Vujanović: Regionalna saradnja nije zamjena za članstvo u EU

“Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana nije način da se uspori proces pristupanja EU, već je način da kroz saradnju pokažemo sposobnost da što prije budemo u EU i da taj regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana ne ugrožava individualni pristup EU i zamjenjuje grupnim pristupom EU”, naveo je Vujanović
3 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2017. 12:38h

Crna Gora je spremna za svaku saradnju unutar Zapadnog Balkana, ali je nužno eliminisati zablude da je regionalna saradnja zamjena za članstvo u Evropskoj uniji (EU), poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Vujanović je danas iskazao zadovoljstvo Samitom Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, kojim je označen kraj predsjedavanja Hrvatske i početak predsjedavanja Slovenije, kao i Dubrovnik Forumom na kome se raspravljalo o pitanjima koja su se ticala Mediterana i prostora Jadrana.

Forum je, kako je naveo, bila prilika da se saopšti spremnost Crne Gore za saradnju u Procesu saradnje Jugoistočne Evrope, kao važne regionalne inicijative.

On je, nakon učešća na Dubrovačkom Forumu, rekao da se na tom Forumu očekivalo da se čuje od Crne Gore i ostalih država kakav je odnos prema procesu Berlin plus kojim EU na novi način pokazuje interes za prostor Zapadnog Balkana.

“Saopštio sam ono što naša javnost zna. Crna Gora je spremna za svaku saradnju unutar regiona Zapadnog Balkana, ima krajnje konstruktivan odnos koji podrazumijeva da se ta saradnja unaprijedi, podigne posebno na veći nivo trgovine na prostoru Zapadnog Balkana, ali bez prenošenja instrumenata suverenog vođenja ekonomske politike svake države Zapadnog Balkana”, naveo je Vujanović, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je kazao, nužno je da se eliminišu očigledne zablude da je prostor regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu zamjena za članstvo u EU.

On to, poručio je Vujanović, nikako nije i ne može da bude, što je jasno saopšteno iz Brisela.

“Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana nije način da se uspori proces pristupanja EU, već je način da kroz saradnju pokažemo sposobnost da što prije budemo u EU i da taj regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana ne ugrožava individualni pristup EU i zamjenjuje grupnim pristupom EU”, naveo je Vujanović.

Individualni pristup je, prema njegovim riječima, suština pristupa i u svim državnim integracijama, i pravilo koje ne može imati izuzetke u smislu ujednačavanja onih koji su brzi u osvajanju standarada i onih koji te standarde sporije ostvaruju.

Vujanović je ocijenio da će Crna Gora će biti u Trstu naklonjena tome da sarađuje sa svim državama Zapadnog Balkana, poštujući svoj ekonomski suverenitet.

"Ali želeći da se unaprijedi trgovina koja je sada spora, skupa, vrlo komplikovana i destimuliše izvoz u države Zapadnog Balkana, i da sarađuje u oblasti trgovine koja po sebi ima nužnost, da bi se pokazalo da želimo da budemo dio EU, podizanjanjem nivoa ekonomske saradnje, posebno u oblastima trgovine i savlađivanja graničnih barijera, naročito vancarinskih blokada koje značajno usporavaju i poskupljuju trgovinu na prostoru Zapadnog Balkana.

Bonus video: