Medojevića danas hapse, ako Stanković dozvoli?

"Vijesti" nezvanično saznaju da će već danas biti izdat nalog Specijalnom policijskom timu da Medojevića privedu na saslušanje
81 pregleda 79 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.06.2017. 05:20h

Poslanici vladajuće većine izglasali su ukidanje imuniteta poslaniku Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću po zahtjevu Specijalnog tužilaštva, a njegove kolege su ostale sa njim u poslaničkom klubu “da ga brane od hapšenja”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, odluka Skupštine danas će biti dostavljena Specijalnom tužilaštvu. Nakon toga Medojević će biti saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Sudeći po tome za koje krivično djelo je osumnjičen i da je drugim članovima kriminalne grupe, kako ih je tužilaštvo označilo, sud odredio pritvor, takav predlog tužilaštva će najvjerovatnije biti upućen Višem sudu u Podgorici i za Medojevića.

To što se Medojević nalazi u prostorijama Skupštine, gdje je ostao sa kolegama iz DF-a, neće biti smetnja da on bude priveden specijalnom tužiocu, tvrde izvori “Vijesti”.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će već danas biti izdat nalog Specijalnom policijskom timu da ga privede na saslušanje. Medojević i njegove kolege se uzdaju u vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića od koga očekuju da donese obavezujuće uputstvo kojim se zabranjuje pritvor, kao u slučaju Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Međutim, izvor “Vijesti” tvrdi da je to malo vjerovatno jer je ukidanje pritvora za druge članove kriminalne grupe odbio Apelacioni sud i da nema razloga da Medojević bude izuzet. U pritvoru su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar u toj političkoj partiji Željko Šćepanović i Momir Nikolić. Oni su osumnjičeni da su članovi kriminalne organizacije koju su napravili Medojević i Nikolić.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković sinoć nije odgovorio na telefonski poziv i SMS poruku “Vijesti”.

“Poručujemo da ako danas izglasate šta ste krenuli, mi ovdje ostajemo sa kolegom Medojevićem dok ne uđu ti koji treba u Skupštinu da ga odvedu. A ako oni žele da izvrše silu na nas 17 neka izvole”, rekao je poslanik DF-a Predrag Bulatović.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović otkrio je da je sporni novac bio na računu u Prvoj banci i pitao zbog čega vlasnik te banke, brat lidera DPS-a, Aco Đukanović ne odgovara ako se preko njegove banke prao novac. “Valjda banka treba o tome da vodi računa”, kazao je Đukanović tokom rasprave u parlamentu.

Mandić je poručio da DF nije “naivna organizacija” kad ih neko ugrožava.

“A sad smo vrlo ugroženi. Nemojte pod izgovorom nekog ludaka da naudite Crnoj Gori. Da pređete liniju preko koje ćete da nanesete bol preko koje se neće moći preći. Nemojte da nas uvodite u haos iz kojeg se ne može izaći”, kazao je Mandić.

Medojević je poručio da poslanici donose odluku o njegovom imunitetu na osnovu “laži glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića”. “Zato smo tražili da dođe u parlament. Katnić je obmanuo parlament. Ako postoji školski primjer gdje ne treba skinuti imunitet to je ovaj slučaj. Ja sam predmet lične odmazde, sveti mi se zbog stava da su građani Cavtata rekli, da je činio torturu, silovao...", kazao je Medojević tokom rasprave.

On je kazao da je osumnjičeni Nikolić građevinski radnik koji je prodao kuću, i da je to legalan novac.

“Ne radi se o krivičnom djelu, ovdje djela nema. Katnić vas je obmanuo da je novac nelegalno stečen, nije dao nijedan papir, dokaz. Osumnjičeni je građevinski radnik, prodao je kuću, novac mu je uplaćen u banci. Za to ima dokaze. Tužilac vas je obmanuo nije vam rekao tu informaciju. Legalan novac se ne pere”, poručio je Medojević.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da ostaju u parlamentu da čekaju instrukcije Stankovića. “Ako ne bude instrukcija, mi ostajemo ovdje da goloruki branimo od vojske, od policije od svih, našeg Nebojšu Medojevića”, kazao je on.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da amandmanom treba iz predloga Administrativnog odbora da se izbriše sporna stavka kojom se traži određivanje pritvora Medojeviću, ali to nije prihvaćeno. “Da ste vi organizator kriminalne grupe, to mi nešto ne leži”, poručio je Popović Medojeviću.

Poslanik DPS-a Miodrag Radunović rekao je da će se ukidanjem imuniteta “omogućiti da Medojević dokaže svoju nevinost i odbaci optužbe koje mu se stavljaju na teret”. Cijelu raspravu u parlamentu pratio je ambasador Njemačke Hans Matern.

"Vujice, znaš da mnogo znam, nismo više prijatelji"

Medojević je juče tokom rasprave kazao da kada se smijeni ova vlast i kada dođe tužilac koji će profesionalno a ne partijski da radi svoj posao, da će se mnogi iz vlasti naći na optuženičkoj klupi i na njegovom mjestu, uperivši pri tom prst u poslanika SD-a Vujicu Lazovića.

“A evo kad već pričamo o tome, ti, Vujice, dobro znaš da sam ja jako dobro obaviješten čovjek i da nisam ja uzimao već da si ti uzimao. Ti si potpisivao Vujice. Ti si se Vujice danas ogriješio o drugarstvo, čojstvo, junaštvo i crnogorštvo”, rekao je Medojević Lazoviću i poručio mu da više nisu prijatelji.

Bonus video: