Darmanović: CG daje doprinos naporima za eliminisanje rizika od širenja oružja

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova podsjetio je da je Crna Gora usvojila nacionalnu strategiju o neproliferaciji oružja za masovno uništenje, kao prva država na Zapadnom Balkanu
59 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Mvp.gov.me
Srđan Darmanović, Foto: Mvp.gov.me
Ažurirano: 29.06.2017. 07:13h

Crna Gora, proaktivnim i sveobuhvatnim pristupom na nacionalnom nivou i uspostavljanjem čvrstog okvira, nastoji doprinijeti globalnim naporima za eliminisanje rizika od širenja oružja za masovno uništenje od nedržavnih aktera, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je to kazao u Njujorku na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na otvorenoj debati o globalnim naporima na planu neproliferacije oružja za masovno uništenje od nedržavnih aktera.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova podsjetio je da je Crna Gora usvojila nacionalnu strategiju o neproliferaciji oružja za masovno uništenje, kao prva država na Zapadnom Balkanu.

On je osudio sve češća kršenja odnosnih rezolucija Savjeta bezbjednosti, i naglasio važnost kontinuiranog i neposrednog djelovanja na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Darmanović je ukazao i na snažnu posvećenost Crne Gore implementaciji Rezolucije 1540 i ponovio opredjeljenje Vlade da i u predstojećem periodu aktivno doprinosi zajedničkim i koherentnim naporima međunarodne zajednice, kroz angažman svih segmenata društva, kako bi se pružio efikasan odgovor na izazove globalnih razmjera.

Navodi se da je Darmanović razgovarao sa pomoćnicima generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Jaroslavom Jenčom i za mirovne misije El Gasimom Vejnom.

Darmanović je u razgovoru sa Jenčom, potvrdio posvećenost Crne Gore multilateralizmu i aktivnom djelovanju u oblasti ljudskih prava, održivog razvoja i mira i bezbjednosti, kao ključnim stubovima Organizacije.

Sagovornici su kao vrlo konstruktivnu ocijenili ulogu koju Crna Gora ima u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i snaženju evropske perspektive regiona.

Jenča je čestitao članstvo u NATO-u i izrazio uvjerenje da će Crna Gora u novom kapacitetu nastaviti da bude pouzdan partner kako na regionalnom planu, tako i u širim globalnim okvirima.

Navodi se da je Darmanović u razgovoru sa Vejnom, ponovio čvrsto opredjeljenje Crne Gore da nastavi da doprinosi očuvanju i unapređenju međunarodnog mira i bezbjednosti i proširi svoj angažman u humanitarnim i mirovnim misijama UN-a.

Vejn je naglasio da Ujedinjene nacije cijene kvalitetno i konstruktivno partnerstvo sa Crnom Gorom, te izrazio zahvalnost na našem vrlo odgovornom učešću u mirovnim misijama.

Bonus video: