Kadik: Francuska ostaje pobornik proširenja EU na Balkanu

Ministar Pejović je upoznao sagovornika s procesom pristupanja Crne Gore EU i zahvalio na doprinosu koji su francuski eksperti pružili uspješnom ispunjavanju obaveza iz više pregovaračkih poglavlja
52 pregleda 0 komentar(a)
Olivije Kadik, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Olivije Kadik, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 23.06.2017. 08:54h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović primio je danas senatora Republike Francuske Olivijea Kadika.

Ministar Pejović je upoznao sagovornika s procesom pristupanja Crne Gore EU. On je zahvalio na doprinosu koji su francuski eksperti pružili uspješnom ispunjavanju obaveza iz više pregovaračkih poglavlja i posebno prenio zahvalnost na podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori i ostalim državama Zapadnog Balkana bilateralno i kroz mehanizam Berlinskog procesa.

Kako navode iz Ministarstva, Senator Kadik je čestitao na uspjesima koje je Crna Gora ostvarila u integracijskim procesima i prenio je da Francuska, kao država osnivač EU, ostaje snažan pobornik proširenja na Zapadni Balkan.

"Senator Kadik je ukazao na važnost projekta osnivanja francuske škole u Podgorici istakavši njen značaj ne samo za francusku zajednicu u Crnoj Gori nego i za povezivanje dvije države u okviru Evropske unije. Upoznao je ministra s planovima za osnivanje udruženja francuskih privrednika u Crnoj Gori koje će biti mehanizam za promovisanje kontakata između postojeći i budućih država članica EU," dodali su u saopštenju.

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenje u vezi sa ulogom parlamenta u procesu evropske integracije, posebno imajući u vidu značaj koji francuski Senat ima u procesu pristupanja novih članica EU.

Bonus video: