Ivančević: Inicijativa Vučića je podvala Crnoj Gori

Sastanak na ovu inicijativu Aleksandra Vučića će se održati 12. jula u Trstu i Ivančević smatra da Crna Gora mora jasno poručiti da je za nju ovakav projekat neprihvatljiv i da mi težimo isključivo zajedničkom evropskom, a ne balkanskom tržištu van EU
27 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 19.06.2017. 08:40h

Inicijativa predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da šest zemalja zapadnog Balkana naprave zajedničko tržište je neprihvatljiva za Crnu Goru i bila bi veliki korak nazad u procesu EU integracija, saopštio je predsjednik Crnogorske Dragan Ivančevića

"Sasvim je jasno da sve zemlje Zapadnog Balkana nijesu na istom stepenu integracionih EU procesa i da Crna Gora značajno prednjači u tom procesu. Svakako da bi uspostavljanje zajedničkog tržišta bio podsticaj za zemlje koje još nijesu počele EU procese ili su na njihovom početku, ali ulazak Crne Gore u ovakav aranžman bi zaustavio naše, već poodmakle procese integracije.Ovakvu inicijativu, Crnogorska vidi kao pokušaj zaustavljanja Crne Gore u procesu EU integracija i najmanje nam je bitno odakle dolazi. Komentarišući ovu inicijativu, prof. dr Gordana Đurović je u potpunosti u pravu kada tvrdi da je ovo pokušaj pravljenja „Balkanskog konvoja“ za ulazak u EU, umjesto slobodnog procesa integracija prema zaslugama, nazvanog „princip regate“, koji jedino odgovara Crnoj Gori", kazao je Ivančević.

Sastanak na ovu inicijativu Aleksandra Vučića će se održati 12. jula u Trstu i Ivančević smatra da Crna Gora mora jasno poručiti da je za nju ovakav projekat neprihvatljiv i da mi težimo isključivo zajedničkom evropskom, a ne balkanskom tržištu van EU.

"Prihvatanjem ovakve inicijative Crna Gora ne samo što bi značajno usporila svoje EU integracije, već bi usporila, ako ne i zaustavila proces sopstvenog demokratskog preobražaja.Naravno da na evropskom putu postoje različiti izazovi, a i podvale. Ovakva inicijativa nije ništa drugo do pokušaj velike podvale Crnoj Gori", kazao je Ivančević.

Bonus video: