DPS uvodi disciplinu koalicionim partnerima

„Nakon slučaja Marovića, očigledno je da borba protiv korupcije postaje politički bič u rukama DPS-a koji sada disciplinuje svoje koalicione partnere“, kazao je Maraš
84 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2017. 06:10h

Odlazak na robiju visokog funkcionera Force Nailja Drage posljednji je u seriji primjera da se nije samo Demokratska partija socijalista (DPS) ogriješila o zakon već i njeni koalicioni partneri.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), međutim, smatraju da iza presuda ne stoji nezavisno sudstvo.

„Nakon slučaja Marovića, očigledno je da borba protiv korupcije postaje politički bič u rukama DPS-a koji sada disciplinuje svoje koalicione partnere“, kazao je šef MANS-ovog programa Monitoring i analitika Vuk Maraš za „Vijesti“.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, Draga, bivši direktor ulcinjskog Centra za kulturu, sredinom maja počeo je izdržavanje šestomjesečne kazne zatvora.

Za isto krivično djelo je samo nekoliko dana ranije na tri mjeseca zatvora osuđen direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović.

Obradović je član Glavnog odbora Socijaldemokrata, a sud smatra dokazanim da je on novcem Direkcije plaćao skupove partije u hotelu “Ramada”.

Dva mjeseca ranije, predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović osuđen je na godinu zatvora jer je nezakonito investitore oslobodio plaćanja uređenja građevinskog zemljišta. Šahmanović, član Glavnog obora Bošnjačke stranke, smatra da je presuda politički motivisana.

U maju 2012, bivši predsjednik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga je, zbog sklapanja desetina ugovora sa nelegalnim graditeljima tokom tri godine, morao gradskom porodilištu da uplati 10.000 eura.

Iz ovih stranaka se nisu zvanično oglašavali o presudama. Na pitanje zašto, Maraš je kazao da one očigledno gledaju da li od toga mogu izvući korist.

„Visoki predstavnici tih partija imaju sličnu 'strategiju ćutanja' kao Marović, a vidjećemo da li će završiti kao on ili će im to donijeti imunitet od krivičnog gonjenja. U slučaju Marovića, istraga se nikada nije proširila na brojne visoke partijske funkcionere koji su bili upleteni u mrežu njegovih poslova, već su ostali zaštićeni plaštom partije, što dovoljno govori o političkoj kontroli tužilaštva“, kazao je Maraš.

Duskorašnji drugi čovjek DPS-a Svetozar Marović priznao je da je bio na čelu kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više miliona eura u osam korupcionaških afera. Prema sporazumima o priznanju krivice, mora da odsluži tri godine i devet mjeseci robije, vrati oko 1.100.000 eura u budžet i još 100.000 uplati u humanitarne svrhe.

Iz DPS-a su iza rešetaka završila i dva gradonačelnika Budve Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, ali i njihov kolega iz Bara Žarko Pavićević.

Maraš ističe da ima još puno posla, ali da tužilaštvo ne reaguje.

„Nemoguće je govoriti o nezavisnom tužilaštvu u situaciji kada i afera 'Snimak' i 'Telekom' i Prva banka i dalje stoje u fiokama. Pravosuđe ni ne pomišlja da se pozabavi bilo kojim poslom porodice Đukanović, niti partijskim vojnicima koje umjesto istraga zbog kupovine glasova partija nagrađuje novim javnim funkcijama, kao što je slučaj sa bračnim parom Zoranom i Vukicom Jelić, Branimirom Gvozdenovićem, Petrom Ivanovićem, Daliborkom Pejović i drugima“.

Bonus video: