URA: Jelić je posljednji čije ćemo ocjene o našem poslovanju uzeti kao kredibilne

"Građanski pokret URA od osnivanja baštini principe odgovornosti i transparentnosti u radu i poslovanju. Naše obaveze prema državi u pogledu poreza, prireza i doprinosa, obaveze prema povjeriocima i obaveze po osnovu kredita izmirujemo redovno i u skladu sa finansijskim planovima što je revizijom i potvrđeno”
200 pregleda 15 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2018. 09:05h

Zoran Jelić, sinonim korumpiranog DPS službenika, koji se proslavio formulom "jedan zaposleni, četiri glasa", i koji je godinama kršio Zakon na način što je istovremeno bio i poslanik i državni službenik u Zavodu za zapošljavanje posljednji je koji je kompetentan da daje ocjenu poslovanja opozicionih političkih subjekata, naveli su iz Građanskog pokreta URA.

Navode da zbog potpunog, realnog i objektivnog informisanja javnosti u odnosu na Konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Građanskog pokreta URA glavni akteri afere snimak tendenciozno tumače određene propise sa ciljem diskreditacije protivnika organizovane kriminalne grupe DPS-a.

"Nažalost, po matrici i diktatu DPS-a institucije koju bi morale biti nezavisne i samostalne, što samo formalno jesu, svoj posao obavljaju po partijskom a ne profesionalnom kriterijumu. URA se kao jedan od najmlađih političkih subjekata suočava sa brojnim manjkavostima u zakonskim propisima prije svega Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i oprečnim i suprotstavljenim stavovima o istoj pravnoj stvari DRI-a (Državne revizorske institucije) i ASK-a (Agencije za sprječavanje korupcije)”, istakli su iz pokreta URA.

Tvrde da su upravo pomenuti razlozi poslužili Državnoj revizorskoj instituciji da njima ali i još nekolicini opozicionih partija u dijelu izvještaja o reviziji pravilnosti za prethodnu godinu iskažu negativno mišljenje, dok je praksa prethodnih godina bila da na takvim propustima daju uslovno mišljenje.

"Za DRI, ASK i ostale ‘nezavisne’ institucije nema ništa sporno što pojedini funkcioneri DPS-a 2012. godine nisu znali da su uplatili partiji po 2000 eura, što su jednom danu DPS-u uoči posljednjih parlamentarnih izbora uplaćivane donacije u iznosu od nekoliko desetina hiljada eura, što su lokalni funkcioneri DPS-a u Beranama koji su „dobijali“ socijalu tu istu odmah nakon toga uplaćivali kao donacije partiji, što organizovana kriminalna grupa (DPS) već godinama za finansiranje rada i izbornih kampanja koristi razne tajne fondove i državne resurse. Umjesto onih koji godinama zloupotrebljavaju resurse i krše zakone na udaru su samo protivnici režima", navodi se u saopštenju.

Akcentuju da je finansijskom revizijom utvrđeno da Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj Građanskog pokreta URA za 2017. godinu u svim bitno materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

"Građanski pokret URA od osnivanja baštini principe odgovornosti i transparentnosti u radu i poslovanju. Naše obaveze prema državi u pogledu poreza, prireza i doprinosa, obaveze prema povjeriocima i obaveze po osnovu kredita izmirujemo redovno i u skladu sa finansijskim planovima što je revizijom i potvrđeno”, tvrde iz Građanskog pokreta URA.

Dodaju da osjećaju potrebu da zahvale na dosadašnjoj korektnoj saradnji jednom broju profesionalnih pojedinaca u DRI-u koji ne prihvataju da funkcionišu po diktatima vladajućih struktura.

"Kao odgovoran politički i društveni činilac URA će se sa pažnjom odnijeti prema ukazanim propustima i preporukama DRI-a sa ciljem da u narednom periodu unaprijedimo naš rad i otklonimo propuste i manjkavosti. Isto tako očekujemo da nadležne državne institucije insistiraju na izmjenama i dopunama prije svega Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se izbjegla trenutna praksa da DRI i ASK o istim pravnim situacijama i dilemama ne daju oprečna tumačenja, odnosno da drugačije ne tumače iste norme Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: