Lekić: Ne glumiti žrtvu, već uozbiljiti javnu retoriku na međunarodnom planu

Prozapadna politika se, kazao je Lekić, može voditi i "bez provincijskih kalkulacija uz asistenciju plaćenih lobista da će nešto dobiti neodmjerenim napadima na Rusiju"
6 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2017. 13:31h

Čin Rusije da proglasi predstavnika crnogorske vlasti nepoželjnom osobom na svojoj teritoriji, uz ponižavajući tretman na aerodrumu, jeste oštar političko-diplomatski potez. smatra predsjednik Demosa, MIodrag Lekić.

Iako ovakav potez Rusije, kako podsjeća, nije nepoznat u praksi odnosa između država, crnogorska strana treba da insistira na zvaničnom objašnjenju o razlozima za ovakav čin.

Ipak, kako navodi Lekić, bilo je jasno da će "tolika količina javnog optuživanja Rusije, i to integralno kao države, bez nijansi u tome od strane predstavnika crnogorske vlasti naići na neki konkretan odgovor zvanične Moskve."

"Valjda imitirajući određene ambijente iz inostranstva, koji, suprotno ozbiljnim državničkim zapadnim krugovima, pa i suprotno predsjedniku SAD, gotovo histerično i još nedokazano zastupaju da je Rusija ugrozila regularnost američkih predsjedničkih izbora, crnogorski predstavnici u stilu političkih obračuna na domaćoj sceni agresivno napadaju jednu veliku silu," kazao je Lekić.

U tom repertoaru olako izgovorenih optužbi, smatra on, predstavnici crnogorskih vlasti označavaju zvaničnu Moskvu, i to prije pravno-sudskog epiloga kao glavnog krivca i organizatora pokušaja terorističkog napada i državnog udara 16. oktobra u Crnoj Gori.

Prozapadna politika se, kazao je Lekić, može voditi i "bez provincijskih kalkulacija uz asistenciju plaćenih lobista da će nešto dobiti neodmjerenim napadima na Rusiju." Podsjetio je i da zapadne zemlje i članice NATO partnerski u ekonomskom i političkom smislu sarađuju sa Rusijom uz odmjerenu javnu retoriku.

"Sada umjesto glumljenja žrtve uz neku novu provincijsku kalkulaciju, crnogorska vlast treba odmjerenim potezma zaštiti džavno dostojanstvo u kontekstu ovog diplomatskog ponižavanja na moskovskom aerodromu. Ne zloupotrebama diplomatije, već odmjerenim potezima i promišljenim riječima," kazao je predsjednik Demosa.

"Drugim riječima, visoki crnogorski predstavnici, među kojima su i bivši šverceri duvana, protagonisti kriminala, dnevno-propagandni ideolozi, paravojni aktivisti - mnogi od njih sada prerušeni u državnike - treba da mnogo više paze kada daju javne izjave sa međunarodnim posljedicama. Da razlikuju omiljenu propagandno - tabloidnu politiku na unutrašnjem političkom planu od međunarodne scene i javnih izjava na njoj," zaključio je Lekić.

Bonus video: