Bridlav: Ulazak Crne Gore u NATO nije prijetnja nikome već suvereni izbor

"NATO je alijansa zemalja koje žele da budu u NATO. Proslavljam to što su vrata NATO otvorena i što će kroz njih već početkom juna proći Crna Gora."
54 pregleda 3 komentar(a)
Filip Bridlav, Foto: Vlada Crne Gore
Filip Bridlav, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.05.2017. 09:23h

Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO u Evropi, američki general Filip Bridlav istakao je u Bratislavi da ulazak Crne Gore u NATO nije nikakva prijetnja već jednostavno odluka suverene države da sama odabere svoj put.

"NATO je alijansa zemalja koje žele da budu u NATO. Proslavljam to što su vrata NATO otvorena i što će kroz njih već početkom juna proći Crna Gora. Ne vidim to kao prijetnju nego kao odluku suverenih zemalja da odaberu svoj put", kazao je Bridlav u intervjuu koji danas objavljuje slovačka agencija TASR.

Bridlav koji je u Bratislavi boravio od 26. do 28. maja na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti GLOBSEC ocijenio je, međutim, da su odnosi NATO sa Rusijom koja na proširenje i ulazak Crne gore gleda kao na prijetnju, najgori od vremena Hladnog rata.

"A što uznemiruje još više, neprestano se pogoršavaju. Ako nešto ne uradimo da to spriječimo biće još gore", kazao je američki general.

Filip Bridlav izjavio je da su pretjerane bojazni Evrope od novog američkog predsjednika Donalda Trampa iako, kako je ocijenio, ni u SAD niko za sada u potpunosti ne razumije u kakvom smjeru će Tramp krenuti.

"Ono što vidim na našem predsjedniku a sasvim sigurno kod njegovih najvažnijih saveznika i u našem kongresu jeste snažna podrška razumijevanju i vrednostima Evrope i NATO", rekao je Bridlav.

Američki general vjeruje u mogućnost pobjede nad Islamskom državom, međutim, upozorio je da ona ne može da se porazi isključivo vojnim sredstvima.

"Možemo da krećemo u vojne operacije u ovom stoljeću i u sljedećem ali ako vojne operacije budu jedino što ćemo uraditi, Islamsku državu nećemo poraziti. Proširiće se i nicaće na drugim mjestima. Ako vojno porazimo Islamsku državu u Iraku i Siriji proširiće se u ostatak svijeta. I da, biće više terorista koji će se vraćati u naše zemlje", rekao je slovačkoj agenciji Bridlav.

Bonus video: