Dobijali slike, gravure, čekiće...

Darko Pajović za vrijeme mandata u parlamentu dobio je umjetničke slike, suvenire i srebrnu pernicu od 500 eura
58 pregleda 4 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Filip Roganović
Darko Pajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.05.2017. 05:18h

Predsjednik Filip Vujanović jedni je prema registru poklona koje objavljuje Agencija za sprječavanje korupcije, dobio protokalarne poklone tokom ove godine.

Vujanović je u januara, prema izvještaju Agencije, od delegacije Instituta Masdar iz Abu Dabija dobio uramljenu maketu tog instituta, čija je vrijednost procijenjena na 100 eura. Vujanović je tokom posjete Sarajevu tokom marta dobio uramljeni "Plavi vez sa Zmijanja", takođe procijenjen na 100 eura.

Najviše poklona tokom 2016. dobio je bivši predsjednik parlamenta Darko Pajović koji je Skupštinom predsjedavao tek nešto više od četiri mjeseca. Pajović je, između ostalog od ambasadorke SAD Margaret Uehare na poklon dobio Monografiju “OHIO” i CD “Alone in world”, procijenjene na 180 eura. Predsjednica Malte Mari Luiz Kolero Preka bivšem šefu Pozitivne poklonila je srebrni suvenir, kočiju sa pločicom čija je vrijednost procijenjena na 500 eura, dok je Pajović od predsjednika Albanije Bujara Nišanija dobio bronazanu statuu Skenderbega, procijenjenu na 200 eura.

Predsjednik albanskog parlamenta Iljir Meta Pajoviću je poklonio pločicu sa gravurom parlamenta Albanije čija se vrijednost procjenjuje na 150 eura, zatim srebrnu pernicu od 500 eura, dok je od predstavnika dijaspore u Albaniji Pajović dobio monografiju Skadra čija je vrijednost 150 eura. Predsjednik bugarske skupštine Dimitri Glavčev poklonio je Pajoviću pločicu sa gravurom tog parlamenta vrijednu 180 eura, dok mu je predsjednik parlamenta Gruzije Danid Usupašvili darovao umjetničku sliku vrijednu 400 eura a predsjednik te države, Giorgi Margvelašvili figuru sa nacionalnim motivom vrijednu 50 eura.

Predsjednik Donjeg doma parlamenta Belgije Zigfrid Brake Pajoviću je poklonio stakleni čekić vrijedan 200 eura, a tokom posjete Rumuniji Pajović je od lidera te države dobio dvije plakete vrijedne 200, odnosno 220 eura.

Vujanović je prošle godine od predsjednika Češke Miloša Zemana na poklon dobio kristalnu zdjelu vrijednu 200 eura a od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana mozaik Istanbula, rad sirijskih izbjeglica u Turskoj, vrijedan 50 eura. Predsjednik Bugarske Rozen Plevneliev Vujanoviću je poklonio ručno napravljenu bugarsku ružu sa pozlatom, čija je vrijednost 100 eura. Vujanović je, između ostalog, od delegacije Privredne komore Jordana dobio keramički tanjir i srebrnu figuru vrijedne 200 eura, a od delegacije Ujedinjenih Arapski Emirata suvenir vrijedan 50 eura.

Aktuelni predsjednik parlamenta, Ivan Brajović, prošle godine je, od hrvatskog kolege Boža Petrova dobio kristal sa motivom hrvatskog Sabora od 170 eura, od predsjednika parlamenta Luksemburga staklenu pticu od 200 eura i od bivše ambasadorke UAE Hafse Al Ulame brod u kutiji vrijedan 250 eura.

Bivši šef Skupštine Ranko Krivokapić dobio je na poklon od jermenskog šefa diplomatije Edvarda Nalbandijana, set srebrenjaka vrijedan 250 eura, dok je od predsjednika parlamenta Izraela dobio sluku

“Jerusalem of gold” vrijednu 300 eura. Krivokapić je dobio i plaketu sa ugraviranim parlamentom Francuske procijenjenu na 250 eura, dok je od princa Čarlsa dobio uramljenu sliku njega i vojvotkinje Kamile vrijednu 100 eura.

Svi protokolarni pokloni koje državnici dobiju ostaju u vlasništvu države.

Bonus video: