SNP Ulcinj: Cungu učestvovao u akciji čija je ikonografija podsjećala na vojnu operaciju

Iz SNP Ulcinj su poručili da multietničnost, multikonfesionalnost, suživot za primjer su odavno poljuljani a danas, očito, neko svojim postupcima pokušava da od te priče ne ostane ni pelcer
137 pregleda 3 komentar(a)
Nazif Cungu, planinari, Foto: Facebook
Nazif Cungu, planinari, Foto: Facebook
Ažurirano: 28.05.2017. 11:52h

Ulcinj je u zadnje vrijeme postao glavna vijest u svim medijima, što bi bilo odlično da se po dobru pominje a ne suprotno. Iako grad sa ubedljivo najviše prirodnih potencijala u Crnoj Gori, nema vijesti o investicionim poduhvatima i kvalitetnim projektima koji se planiraju, već sasvim suprotno. Iz Ulcinja dolaze samo vijesti koje ga na najtužniji način oslikavaju i koje ruše tradiciju kojom su se generacije Ulcinjana ponosile, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Socijalističke narodne partije (OO) SNP Ulcinj.

"Najnovija događanja idu u istom smjeru. Neke NVO koje upražnjavaju planinarenje po okolnim brdima, pretvorili su tu aktivnost u pohode na Rumiju. Ovogodišnja ikonografija podsjećala je na vojnu operaciju, a tom akcijom u kojoj je učestvovao i prvi čovjek grada Nazif Cungu, bavila se javnost, ne samo Crne Gore već i regiona i šire. Smatramo da tako nešto građanima Ulcinja ne može donijeti dobro ni u kojoj sferi. Pojedincima možda i može prividno donijeti neku korist, bilo političku ili materijalnu, ali gradu i građanima samo nemjerljivu štetu", saopšteno je iz SNP Ulcinj.

Planinarsko društvo “Rumia” iz Ulcinja je uz albanska nacionalna obilježja, na Dan nezavisnosti, organizovalo pohod na vrh planine Rumije gdje su su održana tradicionalna takmičenja u sportskim disciplinama. Na vrhu planine okupilo se oko sto planinara, mahom iz Ulcinja, a neki su nosili zastave Albanije, majice sa obilježjima tzv. “Prirodne Albanije” ali i maskirne uniforme i noževe. Među učesnicima pohoda na Rumiju bili su i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu i poznati NVO aktivista Džemal Perović, koji je i član planinarskog društva.

Iz SNP Ulcinj su dodali da multietničnost, multikonfesionalnost, suživot za primjer su odavno poljuljani a danas, očito, neko svojim postupcima pokušava da od te priče ne ostane ni pelcer.

"Lokalna vlast je prije dvije godine, na nezakonit način dodijelila Hašimu Tačiju priznanje "počasni građanin", lokalna vlast je, takođe, ne poštujući zakon, donijela odluku o preimenovanju ulica i na taj način, osim što je jedan dio građana Ulcinja učinila veoma nezadovoljnim, izbrisala gotovo sve što je u ovom gradu imalo antifašistički i crnogorski karakter. Najdrastičniji primjer je svakako brisanje 26. novembra iz naziva glavne ulice, a taj je datum dvojako značajan ua Ulcinj I Ulcinjane. Crnogorska vojska je 26.novembra 1880.godine oslobodila Ulcinj od osmanlijskog osvajača, a 1944. NOV od fašističkog okupatora i njegovih slugu. Da apsurd bude veći, sve se to dešava u nezavisnoj državi Crnoj Gori koja u svakoj prilici naglašava antifasizam kao svoju temeljnu vrijednost", kazali su iz SNP Ulcinj.

Smatraju da ipak ne nanosi samo to štetu Ulcinju.

"Po nekim nezvaničnim podacima u zadnje dvije godine izgrađeno je preko šest stotina nelegalnih objekata, kažu, procentualno najviše u Crnoj Gori. Zbog toga je Vlada Crne Gore donijela odluku da se beskomprosno obračuna sa divljim graditeljima. Kako inače biva, to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Ovih dana su, kao i uvijek do sada, selektivno pristupili tom problem. Srušili su jedan sprat na kući Sreta Pekića, unuka glasovitog ulcinjskog Crnogorca Damjana Martinovića, koji je na tom istom mjestu još prije jednog vijeka imao dvospratnu kuću sa ugostiteljskim objektom u približim gabaritima. Na Pristanu je u predhodnih godinu dana napravljeno na hiljade nelegalnih kvadrata, pa zašto je baš Sretova smetala?", rekli su iz SNP Ulcinj.

Tvrde da nažalost, ni to nije sve.

"Iako će zbog prošlogodišnjeg postupanja tenderske komisije za izdavanje u zakup državnog zemljišta koje koristi opština Ulcinj, poreski obveznici morati da nadoknade štetu onima koji su se na odluke te komisije žalili, i to u ne malom iznosu, tenderska komisija, iako u promijenjenom personalnom sastavu, ponašala se još bahatije, pa je jedan od uslova da bi se na tenderu uopšte učestvovalo bio da učesnik bude podoban, što god to značilo. Njihovo ponašanje je rezultiralo podnošenjem krivičnih prijava učesnika licitacije, Šćekića i Rudovića i vjerovatno je da će i ovaj sudski postupak značiti štetu po opštinsku kasu. SNP smatra da osim lokalne vlasti koju čini koalicija DPS- Forca- DUA i koalicija oko Đeke, odgovornost za zonu sumraka u Ulcinju, snosi i država koja u kontinuitetu zarad sitnih ili nešto krupnijih interesa dozvoljava da Ulcinj ostane poligon za svakojake malverzacije i manipulacije", zaključuje se u saopštenju SNP Ulcinj.

Bonus video: