Vujović: Vlada se krije od građana

Prikrivanjem informacija, Vlada pokazuje kako vidi transparentnost i javnost svog rada i šta suštinski misli i kako poima evropske standarde
3 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ivan Vujović, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 18.05.2017. 10:23h

Pored nastavka politike enormnog zaduživanja, udaranja nameta građanima na osnovne proizvode, ukidanja socijalnih davanja, Vlada se može pohvaliti još jednim „reformskim dostignućem” – skrivanjem važnih informacija od javnosti, smatra Ivan Vujović, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije.

Kako navodi, “reformska” Vlada je posegnula, a "krnji Parlament pritisnuo taster za antievropske izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čime se praktično ukida institut slobodnog pristupa informacijama."

"Do sada su nezakonito skrivane informacije po zahtjevima za slobodan pristup, povodom brojnih privatizacija i privatizacionih skandala, raznih kredita, raspolaganja novcem građana i slično. Sada je Vlada odlučila da javnost lišava informacija, ne više kršeći zakon, već u skladu sa zakonom koji je krnji parlament nedavno usvojio," kazao je Vujović.

Ovim, kako smatra, antievropskim činom, Vlada pokazuje kako vidi transparentnost i javnost svog rada i šta suštinski misli i kako poima evropske standarde. Kako dodaje, vlast ovim pokazuje i kako vidi i tretira sopstvene građane od kojih "skriva milionske dilove, namještene privatizacije i raspolaganje njihovim novcem."

Prema njemu, Vlada koja krije informacije od sopstvenih građana, ne radi u njihovom interesu.

Vujović dodaje da je SDP više puta konstatovao da je na sceni urušavanje institucija i otvoreno i ogoljeno nasilje nad evropskim i demokratskim standardima. I parlament je, kao rijetka autonomna institucija, prema njegovom mišljenju "morao biti zgažen prošlogodišnjom kupovinom poslanika upravo da bi se sveo na običnu ikebanu DPS autokratije koja čak i o Budžetu raspravlja čitava 43 minuta".

"Sve ovo ukazuje da je DPS model vladanja u osnovi suprotstavljen demokratijama EU, i kao takav, pravaziđen, ubrzo ide u političku prošlost. Najbolji dokaz za to je da im više nijesu glavni problem politički protivnici, od kojih sa njima niko neće čak i kada ih pozivaju u vlast, već sopstveni građani od kojih moraju da kriju što i kako rade," zaključio je Vujović.

Bonus video: