Medojević: Ovako podijeljena i posvađana Crna Gora biće laka žrtva bilo kom velikodržavnom projektu

"Neophodno da se u Crnoj Gori otvori dijalog o postizanju nacionalnog konsenzusa o miru i stabilnosti, koji bi stvorio pretpostavke za mirno i demokratsko rješenje krize"
63 pregleda 3 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.05.2017. 13:01h

Svima koji ozbiljno prate geostrateška dešavanja na globalnom planu, jasno uočavaju da će se Balkan opet naći u zoni sukoba interesa SAD i Velike Britanije sa jedne strane i Rusije sa druge strane, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nenojša Medojević.

"U uspostavljanju nove konfiguracije odnosa snaga velikih sila, Crna Gora ulazi, podijeljena, posvađana, sa paralisanim političkim sistemom, progonom najjače opozicione grupacije DF, sukobima unutar vladajućeg režima, ratom narkokartela. U uslovima geostrateških turbulencija, mala država kao što je Crna Gora, morala bi pronaći minimum konsenzusa u odbrani vitalnih nacionalnih interesa. Režim koji je 27 godina pljačkao državu i narod, razarao institucije, dijelio i svađao Crnu Goru, proizvodio "neprijatelje" i služio samo svojim ličnim interesima, umjesto da teži ka konsenzusu, pokazuje spremnost da državne organe stavi u funkciju odbrane vlasti po svaku cijenu, uništavajući osnovne mehanizme za stabilnost zemlje, prije svega demokratiju i povjerenje u institucije", istakao je Medojević.

On je dodao da je tesko očekivati katastrofe kao što su bili ratovi 90-ih, ali rizici određenih regionalnih konflikata na etničkoj osnovi, se ne mogu eliminisati.

"Svaki takav konflikt, u Makedoniji, Srbiji, Kosovu, BiH, neminovno će ugroziti i mir i stabilnost u Crnoj Gori. Zato je neophodno da se u Crnoj Gori otvori dijalog o postizanju nacionalnog konsenzusa o miru i stabilnosti, koji bi stvorio pretpostavke za mirno i demokratsko rješenje krize. Konsenzus se mora zasnivati na dvije osnovne pretpostavke. Prvo, organizovanje prvih fer i slobodnih izbora i drugo, puno garantovanje svih prava svima, po najvišim međunarodnim standardima. Konsenzus zasnovan na demokratiji i poštovanju svih ljudskih, nacionalnih i manjinskih prava i sloboda, je jedini put da Crna Gora sačuva svoj građanski karakter, teritorijalni integritet i suverenitet", kazao je Medojević.

Po njegovim riječima, DF je svojom istorijskom misijom, pomirenja Crnogoraca i Srba i borbom za demokratiju i poštovanje svih ljudskih, nacionalnih i manjinskih prava već pokazao u praksi da je takav konsenzus moguć i održiv.

"Ovako podijeljena i posvađana Crna Gora, sa razorenim institucijama i bez nepohodnog povjerenja biće laka žrtva bilo kom velikodržavnom projektu koji se uvijek na Balkanu može podstaći, spolja i iznutra. Nijedan režim, ničiji privatni , ni grupni intreres ne može biti iznad interesa države i naroda Crne Gore. Jednom je Crna Gora izgubila svoju državnost, zbog korumpiranog i nezajažljivog režima jednog čovjeka, koji je kad je državi i narodu bilo najteže pokupio opljačkano blago i napustio zemlju. Zato je, hitni početak dijaloga o vitalnim nacionalnim interesima i mirnom političkom rešenju krize nužnost i odgovornostt svih političkih struktura u Crnoj Gori. Ovo je isključivo pitanje istorijske zrelosti i državničke odgovornosti političke elite i nijedna Ambasada ni velika sila nam tu neće niti može pomoći", poručio je Medojević.

Bonus video: