Crnogorska ponovo dala kvorum vlasti u Budvi: Na pomolu nova koalicija?

Odbornici Crnogorske i ovoga puta su ostali u skupštinskoj sali, i kao prethodnog puta to obrazložili njihovim principijelnim stavom da su se zalagali za promjene u Budvi
65 pregleda 11 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.05.2017. 11:32h

Odbornici opozicione Crnogorske ponovo su omogućili vladajućoj budvanskoj koaliciji (Demokrate,DF, SNP, DEMOS, SDP, URA, LP) da imaju kvorum i održe sjednicu loklanog parlamenta koja je zakazana po hitnom postupku.

Sjednici, na čijem su se dnevnom redu našla imenovanja članova skupštinskih odbora, nijesu prisustvovali opozcioni odbornici DPS, a uoči početka rasprava i odbornica SD Milena Raičković napustila je skupštinsko zasijedanja uz obrazloženje da je prekršen Poslovnik o radu, jer je sjednica zakazana po hitnom postupku, a da za to nema utemeljenja u skupštinskim aktima.

Kako je nezavisni odbornik Stevan Džaković, kao i na prošlom zasijedanju, bio odsutan, to je u sali bilo 16 odbornika vladajuće koalicije, odnosno nedostajao im je jedan kako bi imali kvorum, jer Skupština opštine broji 33 odbornička mandata.

Odbornici Crnogorske i ovoga puta su ostali u skupštinskoj sali, i kao prethodnog puta to obrazložili njihovim principijelnim stavom da su se zalagali za promjene u Budvi, te da ne žele da opstruišu, već pomognu da se konstituiše vlast i napokon počne da rješava nagomilane problem.

Predsjednik Crnogorske i odbornik Dragan Purko Ivančević pojasnio je da je upravo njihova partija insistirala da se izvrši popunjavanje skupštinskih odbora, kako bi se na zakonit način donosile odluke, ali isto tako uputio i zamjerku na ponašanje aktulene vlasti.

“Mi sve radimo da se konstituišu odbori, javna preduzeća, ustanove… Mi jesmo opozicija, koja je zainteresovana da se dese promjene, ali prije svega da se te promjene dese u kvalitetu. Zato moram i da uputim zamjerku aktuelnoj vlasti .Sporo se transformišete iz opozcione varijante u ljude koji treba da razmišljaju o razvoju, prosperitetu ovoga grada. Sada ste u drugoj ulozi, gdje morate da razmišljate o vođenju grada. Morate da napoon shvatite da nijeste opozicija, da više nije predizborna kampanja, da niste nvo sektor…”, kazao je Ivančević.

On je kazao da se na sjednici zakazanoj po hiutnom postupku trebala naći pitanja koja su bitna za grad.

“To je analiza stanja u kome se nalazi naš grad u jer je sezona uveliko počela. Treba da se raspravlja o nivou komunalne opremljenosti grada, o pripremljenosti za sezonu, zašto još uvijek nemamo osnovne dokumente bitne da koncipiramo turističko ponudu”, naveo je Ivančević.

Ivančević je kazao da se na sjednici zakazanoj po hiutnom postupku trebala naći pitanja koja su bitna za grad

To što je zakazana po hitnom postupku, šef parlamenta Đorđije Vujović je kazao da je upravo time izašao u susret zahtijevima opozcionih partija koje su instirale da se koncipiraju odbori .

Božena Jelušić iz koalcije URA-SDP-LP podržala je predlog Crnogorske da se organizuje posebna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o pripremljenosti za turističku sezonu.

Odbornik Franović ima srpsko i crnogorsko državljanstvo

Odbornički klub DPS oglasio se nakon završetka sjednice saopštenjem navodeći da su „iz sjednice u sjednicu, svjedoci konstantnih pravnih mahinacija kojima se služi nova vladajuća koalicija“.

„I pored upozorenja OO DPS-a Budva o zloupotrebama koje se sprovode sazivanjem sjednica po hitnom postupku, danas na dnevnom redu opet HITNA. Klub odbornika DPS-a Budva odlučio je da ne prisustvuje ovakvim sjednicama, čiji je povod hitnosti neosnovan i neutemljen u zakonu, Statutu i Poslovniku SO Budva. Gospodo, ovog puta ste sazvali hitnu sjednicu da bi imenovali članove skupštinskih odbora. Predsjednik Skupštine Opštine Đorđije Vujović ponosno je izjavio da je sjednica sazvana po hitnom postupku da bi odbori mogli da funkcionišu. Zapravo, činjenica je da su njihovi funkcioneri pohrlili ka svojim obećanim foteljama, ne misleći na to da su oni ostavili odbore bez kvoruma.Vi ste gospodo danas održali sjednicu Odbora za izbor i imenovanja upravo bez kvoruma, tačnije sa dva člana odbora, s obzirom na to da podnošenjem ostavke na mjesto odbornika u SO Budva, Lucija Đurašković i Jovan Gregović više nisu članovi pomenutog odbora“, saopštili su iz lokalnog DPS.

Oni su naglasili da je nova vlast prije desetak dana imenovala za vršioca dužnosti direkotra Turističke organizacije opštine Budva Mladena Franovića.

„Danas ga je Skupština Opštine Budva imenovala za predsjednika Odbora za izbor i imenovanje. Kad već ima dva državljanstva, srpsko i crnogorsko, što ne bi sjedio i na dvije fotelje. Pretpostavljamo da nećemo za dvije nedjelje, kada gospodinu Franoviću istekne rok za podnošenje ostavke na drugu funkciju, ponovo imati hitnu sjednicu da bi izabrali novog predsjednika Odbora za izbor i imenovanje.Po hitnom postupku danas je bilo potrebno i izmjeniti Rješenje o određivanju odbornika SO Budva koji će prisustvovati sklapanju brakova, i to imenovati nikog drugog do predsjenika Skupštine Opštine Budva lično, gospodina Đorđija Vujovića. Ovu nezapamćenu praksu ne možemo okarakterisati drugačije, već da je hitno bilo potrebno obezbjediti još po neku opštinsku naknadu za gospodina Vujovića, mimo osnovne, ne tako male zarade“, navode u DPS.

Oni su ponovili da je pravno nasilje nove vlasti kulminiralo razrješenjem funkcionera Turističke organizacije Budva.

„O svim vašim nezakonotio preduzetim radnjama i ispoljavanju neprikosnovene samovolje pri vršenju odgovornih lokalnih funkcija, Demokratska partija socijalista podnijela je prijave pred nadležnim državnim organima.Međutim, ne možemo da se ne zapitamo na koji način ste do sada usmjerili razvoj grada, naše turističke privrede i suštinskih vrijednosti od zančaja za naše sugrađane. Turistička sezona je sudeći po broju gostiju koji borave ovih dana u Budvi, uveliko počela. Taksisti već najavljuju svoje prve štrajkove. Gužve i saobraćajni haos se iz dana u dan povećavaju. Šetališta duž budvanske rivijere neuređena su i neprilagođena za predstojeću sezonu. Buka je u najavi utišana samo u onim lokalima čiji vlasnici nisu članovi budvanskih Demokrata. Koordinacioni tim za pripremu i praćenje ljetnje sezone gotovo nije ni zasjedao. Uprava za zaštitu kulturnih dobara negativno je ocijenila Plan privremenih lokacija.I dok vi gotovo više od pola godine sazivate hitne sjednice i razna druga tijela kako bi po svaku cijenu i mimo svakog zakona udovoljili predizbornim obećanjima i prohtjevima svojih partijskih podobnika, turistička sezona, čiju je nikad „srtručniju“ pripremu najavljivao predsjednik Krapović, izgleda da je ostala u drugom planu!“, zaključuje se u soapštenju kluba Odborika DPS-a.

Bonus video: