Kocijančić: Znamo za pismo, uskoro izvještaj

Čelnici Instituta alternativa, CGO, CRNVO i CEMI pisali su zvaničnicima EU navodeći da je Crna Gora i dalje primjer zarobljene države. Oni su pozvali Brisel da traži konkretne rezultate i reforme
0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.04.2018. 18:58h

Evropska komisija (EK) je upoznata sa sugestijom dijela NVO da se ozbiljno razmotri mogućnost zamrzavanja pregovora sa Crnom Gorom, odnosno aktiviranje “klauzule balansa”.

“Evropska komisija je upoznata sa zajedničkim papirom četiri uticajne crnogorske NVO, koji, sa mnogim drugim sugestijama, ulazi u proces pripremanja izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2018”, kazala je portparolka EK Maja Kocijančić na pitanja “Vijesti” kako komentariše predlog NVO i da li se razmatra korištenja klauzule balansa. Ona je napomenula da se Izvještaj o napretku očekuje u utorak.

“I sadržaće ukupnu procjenu Evropske komisije o situaciji u Crnoj Gori, uključujući smjernice u ključnim oblastima. Kao što je definisano pregovaračkim okvirom i ponovljeno u Strategiji za zapadni Balkan, napredak u vladavini prava (poglavlja 23 i 24) nastaviće da odlučuje ritam ukupnih pregovora”, kazala je ona.

Čelnici Instituta alternativa, CGO, CRNVO i CEMI pisali su zvaničnicima EU navodeći da je Crna Gora i dalje primjer zarobljene države. Oni su pozvali Brisel da traži konkretne rezultate i reforme.

“Nije prvi put da neposredno prije izbora pojedine NVO uzimaju aktivnu ulogu u političkom životu Crne Gore, pokušavajući da na silu poboljšaju rejting ‘demokratske’ opozicije. Svakako, javnosti je poznato političko opredjeljenje čelnika tih NVO koje se često nevješto pokušava zamagliti kroz njihovo isključivo ‘stručno’ promišljanje realnosti”, kazao je portparol Socijaldemokrata Stefan Šušter, dok u DPS-u i Vladi nijesu imali komentar.

Bonus video: