Konkretna ponuda Bečića i Abazovića

Crnoj Gori nijesu potrebne vještački produkovane podjele, niti lažni politički moral, svađe među političarima i mržnja među građanima, jer na taj način nemilosrdno trošimo budućnost čovjeka i društva u cjelini
328 pregleda 2 komentar(a)
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Foto: Za 21. vijek
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Foto: Za 21. vijek
Ažurirano: 22.05.2018. 07:01h

Crnoj Gori je potrebna nova politika, novi političari, nova energija, savremeni program i ideje kako bi ona postala ono što je odavno zaslužila – demokratska i evropska država.

Crnoj Gori nijesu potrebne vještački produkovane podjele, niti lažni politički moral, svađe među političarima i mržnja među građanima, jer na taj način nemilosrdno trošimo budućnost čovjeka i društva u cjelini.

Beskrajna demagogija, podjele, uvrede, kompromitacija i bježanje od problema mora da bude politika prošlosti.

Zato izađimo iz njihovog filma prošlosti i zakoračimo u novu viziju budućnosti:

Bečić- Abazović: Pogledajte gradsku bolnicu Podgorice za 21. vijek

Zdrastveni sistem države je ogledalo njenog društva i pokazatelj kako stanja u državi, tako i odnosa prema građanima. Jedan od najznačajnih problema zdrastvenog sistema jesu uslovi za rad u najvećem broju zdrastvenih ustanova, kao i same zarade ljekara i zdrastvenih radnika.

Takav je slučaj i sa Kliničkim centrom Crne Gore, koji po svojim prostornim, ambijentalnim i tehnološkim uslovima ne zadovoljava potrebe crnogorskih građana.

Vizija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA podrazumijeva reorganizaciju sadašnjeg sistema bolnica kako bi se napravio ekonomski isplativiji, a efikasniji sistem.

Za posljednjih 30 godina otvorene su mnogobrojne subspecijalističke jedinice, pa je Klinički centar postao veoma tijesan za optimalno odvijanje procesa rada. Operacioni blok sa intezivnom njegom ne zadovoljava moderne standardne organizacije rada u takvim jedinicama, uz nedostatak prostora i najmodernije opreme. Nedostatak bezbjednih koridora prema operacionom bloku i intezivnoj njezi nosi povećan rizik od širenja intrahospitalnih infekcija. Takav je slučaj i sa drugim jedinicama u Klinićkom centru.

Jednostavno, KC je bolnica koja sa svojim kapaciteta i unutrašnjom strukturom i organizacijom ne može na optimalan način zadovoljiti standarde rada, smještaja i liječenja građana. Mali i neadekvatni operacioni blok onemogućava operacione zahvate u redovnim terminima, što dovodi do povećanja liste i vremena čekanja. To isto važi i za Intezivnu njegu, koja nema dovoljno smještajnih kapaciteta, te dodatno povećava broj pacijenata koji čekaju na hiruške intervencije. Takođe, intezivna njega je preblizu operacionom bloku. U nju se smještaju pacijenti sa povredama mozga i operacijama na mozgu i tome slično.

Intra-hospitalnu infekciju, pogotovo u intezivnoj njezi u takvim okolnostima je teško spriječiti. I operacioni blok i intezivna njega su koncepcijski prevaziđeni, kao i čitava bolnica. Takvo stanje izaziva nezadovoljstvo pacijenata i njihovih porodica naravno i ljekara koji nemaju dobre uslove za siguran i kvalitetan rad. Ljudi za 21. vijek imaju rješenje.

Galerija