Lekić: Kvazi odluka o pristupanju Crne Gore NATO, atmosfera dovedena do usijanja

Lekić smatra da tema NATO, koja duboko dijeli crnogorsko društvo, ima i svoje funkcije – da se ne vidi realno ekonomsko socijalno stanje, neregularnost političko-institucionalnog sistema, i da se prikriju „razne biografije pojedinaca iz vrha vlasti“
29 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.04.2017. 11:40h

Atmosfera u Crnoj Gori je, uoči usvajanja odluke o članstvu u NATO, dovedena do usijanja, ocijenio je lider Demosa, Miodrag Lekić, i pozvao vlast da se ozbiljno odnese prema predlozima opozicije za prevazilaženje političko-institucionalne krize.

„Sjutra bi trebalo da se donosi nekakva kvazi odluka o pristupanju Crne Gore NATO-u. Atmosfera je dovedena do usijanja“, kazao je Lekić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da Demos zastupa stav da se takva moguća odluka donese na referndumu, i dodao da je i u njihovom Programu navedeno da se građanima mora obezbijediti da na referendumu odluče o pristupanju Crne Gore bezbjednosno-vojnim strukturama, uključujući i NATO.

Lekić je istakao da je mogućnost vojnih saveza moguća i legitimna jedino na osnovu odluke donijete na referendumu.

On smatra da tema NATO, koja duboko dijeli crnogorsko društvo, ima i svoje funkcije – da se ne vidi realno ekonomsko socijalno stanje, neregularnost političko-institucionalnog sistema, i da se prikriju „razne biografije pojedinaca iz vrha vlasti“.

„Posljednji je čas da prevlada razum, i da pokušamo svi zajedno da nađemo izlaz iz ove duboke političko-institucionalne krize, i da iz ovako važnog pitanja, koje dijeli Crnu Goru, izađemo odgovorni, ozbiljni, demokratski i spremni da prevaziđemo razlike“, poručio je Lekić.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija socijalista prolazila je razne faze, gdje se upravo povodom teme NATO-a manipulisao i saopštavalo drugačije.

Na konferenciji je, kao primjer toga, prikazan insert iz televizijskog sučeljavanja Lekića i aktuelnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića tokom kampanje za predsjedničke izbore, gdje Vujanović saopštava da je „apsolutno za održavanje referenduma“ o članstvu države u NATO.

„Tu se vidi dokle je stigla politika u Crnoj Gori – nemoral i neistine uzdižu se na nivo vrline“, kazao je Lekić.

Kako je naveo, Demos još jednom poziva na pokušaj demokratskog, racionalnog i ozbiljnog rješavanja pitanja ulaska Crne Gore u NATO.

„Takođe, pozivamo vlast da se na ozbiljan način odnesu prema predlozima opozicije da prevaziđemo političko-institucionalnu krizu i da, u demokratskoj, tolerantnoj i politički dozvoljenoj konfrontaciji u parlamentu, pokušamo da doprinesemo reformama i prosperitetu Crne Gore“, naveo je Lekić.

Na pitanje novinara da li je kasno da se nešto promijeni povodom odluke o članstvu u NATO, i da li je opozicija mogla više da uradi, on je rekao da oni na silu i uzurpaciju demokratije ne mogu odgovoriti silom.

„Mi još smatramo da Crna Gora treba da ostvari svoju demokratsku pobjedu misrnim putem“, kazao je Lekić.

On smatra da je dosta toga urađeno i saopštavano.

„Ne isključujem da su, možda, mogle biti i neke druge forme, ali Demos će davati doprinos onoj opoziciji koja nije autogenocidna i koja ne razmišlja kako da podvali drugome“, poručio je Lekić.

Bonus video: