Ivančević: Umjesto balkanskog vilajeta birati evropsku budućnost

"Ovaj dio opozicije, predvođen nacional-šovinističkim Demokratskim frontom (DF) na istrošenoj ideji „panslavizma“, pokušava u 21. vijeku objasniti da je Crnoj Gori bolje biti u savezu sa Rusijom i ostalom „pravoslavnom braćom“ nego u savezu sa 28 najrazvijenijih država svijeta", kazao je Ivančević
23 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 02.04.2017. 11:27h

U Crnoj Gori značajne političke snage nijesu nikada bile opozicija vlastima već opozicija državi i to je glavni razlog što gotovo tri decenije vlast nije promijenjna, ocijenio je lider Crnogorske Dragan Ivančević.

On smatra da je više nego očigledno da finiš crnogorskih integracija u NATO neće proći bez destrukcija istih onih političkih snaga koje nikada nijesu prežalile ni obnovu nezavisnosti.

"I poslednjim skepticima sada mora biti jasno da značajne političke snage u Crnoj Gori, nažalost, nijesu nikada bile opozicija vlastima već opozicija državi. Ovo je i bio glavni razlog što gotovo tri decenije nepromjenjiva vlast, i pored brojnih slabosti, opstaje i traje do dan danas", naveo je Ivančević u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

U Crnogorskoj, kako je kazao, smatraju da je vlast, za razliku od veoma lošeg vođenja politike na unutrašnjem planu, jedino ispravno vodila spoljnu politiku.

Ivančević je ocijenio da tako loše vođenje unutrašnje politike, sa brojnim posledicama, nikada nije uspijevalo homogenizovati taj dio opozicije i njihovog „nevladinog sektora“ kao strateški ispravan spoljno-politički kurs Crne Gore.

On je kazao da je homogenizovanje opozicije na pitanju obnove nezavisnosti, priznanja Kosova, uvođenja sankcija Rusiji i okončanja NATO integracija, samo da su oni "prije svega i iznad svega opozicija državi, i da su upravo sa takvom politikom održavali DPS da ovoliko traje, bez obzira na sve pogubne posledice njihove vladavine na unutrašnjem političkom planu".

"Ovaj dio opozicije, predvođen nacional-šovinističkim Demokratskim frontom (DF) na istrošenoj ideji „panslavizma“, pokušava u 21. vijeku objasniti da je Crnoj Gori bolje biti u savezu sa Rusijom i ostalom „pravoslavnom braćom“ nego u savezu sa 28 najrazvijenijih država svijeta", kazao je Ivančević.

On je rekao da se takvom demagogijom, kojom se u prvi plan stavlja vjerko-religijska komponenta ispred svih drugih društvenih vrijednosti, pokušava zaustaviti Crna Gora na svom putu u novi i jedino vrijedan civilizacijski krug razvijenih i demokratski uređenih društava.

"Upravo ovih dana DF će iz drugog plana, djelujući preko svojih satelita na političkoj i nevladinoj sceni, pokušati da napravi novu i vjerujemo posljednju homogenizaciju ove vrste. Naravno da će i ovoga puta sve biti prekađeno dimom tamjana jer ni SPC ni kada nije mirovala kada se Crna Gora trebala zadržati „istočno od raja“, kazao je Ivančević.

On je ocijenio da će zbog svega što slijedi na velikom ispitu biti i dio opozicije koji sebe smatra građanskom, a, kako je rekao, potajno baštini iste ili slične vrijednosti ili se bori za isto biračko tijelo.

"Svojom odlukom, kakva god ona bude, ovaj dio opozicije će jasno pokazati svoje opredjeljenje jer nije isto stati u odbranu izvjesne evropske budućnosti Crne Gore ili ostati u začaranom krugu balkanskog vilajeta", kazao je Ivančević.

Bonus video: