DPS dolazi na sjednicu SO Herceg Novi zakazanu za četvrtak

Iako ostaju pri stavu da je sjednica nezakonito sazvana, o čemu je mišljenje dostavilo i Ministarstvo za javnu upravu, odbornici DPS (13) sutra će se pojaviti na sjednici
1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.03.2017. 18:37h

Grupa od 15 opozicionih odbornika sazvala je hitnu sjednicu SO Herceg Novi na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik lokalnog parlamenta. Jedina kandidatkinja je nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić.

Iako ostaju pri stavu da je sjednica nezakonito sazvana, o čemu je mišljenje dostavilo i Ministarstvo za javnu upravu, odbornici DPS (13) sutra će se pojaviti na sjednici.

“Hoćemo našim kolegama odbornicima, ali i javnosti argumenovano kažemo da su nezakonito i uprkos mišljenju Ministarstva sazvali sjednicu. Hoćemo i da pokažemo demokratki kapacitet naše partije i uspostavimo dijalog sa kolegama iz udružene opozicije”, kazao je odbornik i predsjednik OO DPS Slobodan Radović Krušo.

Podsjećamo da su opozicioni odbornici koji sada imaju 21 od 34 odbornika u lokalnom parlamentu 16. marta su dostavili inicijativu za održavanje sjednice koju su prvobitno zakazali za 20. mart. Međutim, dan kasnije, na zahtjev potpredsjednika Opštine Dragana Jankovića, dostavljeno je mišljenje Ministarstva za javnu upravu da način sazivanja sjednice nije zakonit, pa iz skupštinske službe odbornicima nije proslijeđen materijal, a sjednica nije održana.

Većina opozicionih odbornika takođe će prisustvovati sjednice, iako je i na njihov zahtjev iz Ministarstva za javu upravu potvrđeno da hitnu sjednicu ne mogu sazvati odbornici, nego samo predsjednik SO.

Sjednici će, prisutvovati pet odbornika Izbora, potvrdio je Mladen Ivanović koji je mišljenje Ministartsva za javnu upravu ocjenio političkim a ne pravnim.

Dolazak su potvrdili odbornici SNP, Danijela Đurović i Stevo Cvjetković, kao i odbornici Novske liste Miloš Konjević i Savo Marić i Nove srpske demokratije Žaklina Vukčević i Boris Seferović. Sjednici će prisustvati i odbornici Građanskog saveza. Nezavisni odbornici Obrad Gojković i Mirko Mustur najvjerovatnije će prisustvovati sjednici, ali će konačan stav donijeti nakon zajedničkog sastanka opozicije sjutra u 7 i 30 sati.

Dva odbornika SDPa i i nezavisni odbornik Milovan Baždar neće doći na sutrašnju sjednicu SO.

Dragan Šimrak predsjednik OO SDP i odbornik ističe da se “nadležno Ministarstvo vodilo političkim, a ne zakonskim razlozima ztauzimajući stav da je sazivanje sjednice nezakonito, i ugrozilo zakonito izglasavanje novog predsjednika Skupštine, smatra da treba prekinuti ovaj proces i usredsrijediti se na izbornu kampanju.

Baždar je nedolazak na sjednicu obrazložio ocjenom da je nakon mišljenja Ministarstva situacija apsurdna. “Nadležni državni organi i izvršna vlast u Novome neće priznati bilo kakve odluke Skupštine, smatra Baždar”

Sjednica SO na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik lokalnog parlamenta zakazana je za 8 sati i 30 minuta.

Bonus video: