Građanski savez: Da umre predsjednik SO ko bi mogao sazvati sjednicu lokalnog parlamenta ?

"Izražavamo javno neslaganje sa stavom Ministarstva i ocjenjujemo, da bi njegovo prihvatanje predstavljalo bitan poremećaj u pravnom sistemu države, jer bi ostala značajna praznina u njemu, kao opasnost za anarhističko ponašanje"
56 pregleda 0 komentar(a)
Građanski savez, odbornici, Foto: Slavica Kosić
Građanski savez, odbornici, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.03.2017. 10:27h

Ministarstvo javne uprave potvrdilo je stav da sjednicu Skupštine opštine Herceg Novi po hitnom postupku može sazvati samo predsjednik, a ne odbornici, sa čim nisu saglasni odbornici Građanskog saveza.

Opozicioni odbornici su za četvrtak sazvali sjednicu SO, na kojoj bi trebalo da izaberu predsjednika. Jedina kandidatkinja je nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić. Opoziciona skupštinska većina je 14. marta odustala od sazivanja Skupštine, jer je potpredsjednik Opštine, Dragan Janković, dobio mišljenje Ministarstva, da Skupštinu po hitnom postupku ne mogu sazvati odbornici.

"Izražavamo javno neslaganje sa stavom Ministarstva i ocjenjujemo, da bi njegovo prihvatanje predstavljalo bitan poremećaj u pravnom sistemu države, jer bi ostala značajna praznina u njemu, kao opasnost za anarhističko ponašanje. Ako ne postoji jasna odredba koja to ne reguliše, kao što je u konkretnom slučaju, u pomoć priskaču principi pravne nauke i struke, da se na osnovu shodne primjene drugih regula istog propisa u skladu sa njegovim duhom i smislom iznađe rješenje i ono se može i mora naći.Ministarstvo je propustilo, da odgovori na postavljeno pitanje odbornika, što bi bilo, da je ranijeg predsjednika iznenadila smrt, pa da nije bio u stanju, da blagovremeno sazove sjednicu na kojoj bi se izabrao njegov naslijednik. Da je dat odgovor na to pitanje, Ministarstvo bi samo sebe dezavuisalo. Jer, ko bi razuman dozvolio, da nakon iznenadne smrti predsjednika SO , ona ostane obezglavljena i akciono suspendovana, sve do novih izbora ili do uvođenja prinudne uprave u opštini. S obzirom na izloženo, vrijednost odgovora koje je Ministarstvo dalo odbornicima, ocjenjujemo jedino kao neuspješan pokušaj, da se zaštiti sujeta, ali mislimo, da bi bilo korektnije, da se imalo u vidu, da ko priznaje pola mu se prašta", navodi se u saopštenju Građanskog saveza.

Bonus video: