Opozicija u HN: Potpredsjednik opštine se miješa u zakonodavnu vlast

Odbornici Novske liste, Građanskog saveza, Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije (SNP), i nezavisni odbornici Obrad Gojković, Mirko Mustur i Ljiljana Bojanić od Ministarstva javne uprave - Direktorata za lokalnu upravu traže da im objasni zašto odbornici nemaju pravo da zakažu hitnu sjednicu Skupštine opštine i koja zakonska odredba to definiše
1 komentar(a)
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.03.2017. 17:48h

Za danas najavljena sjednica Skupštine opštine Herceg Novi na kojoj je trebalo da bude izabran predjsjedniK Opštine nije održana, jer iz skupštinske službe odbornicima nisu poslati poziv za sjednicu.

Inicijativu za sazivanje hitne sjednice SO uputilo 12 opozicionih odbornika.

Sumnjajući, kako je kazao, u zakonitost takve inicijative potpredsjednik Opštine Dragan Janković (DPS) koji obavlja funkciju predsjednika Opštine, zatražio je mišljenje Direktorata za lokalnu upravu.

Odgovoreno mu je da hitnu sjednicu ne mogu zakazati odbornici nego samo predsjednik SO i on je takvo mišljenje dostavio skupštinskoj službi, koji su uvažili stav Ministarstva i nisu poslali pozive za sjednicu SO.

Odbornici Novske liste, Građanskog saveza, Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije (SNP), i nezavisni odbornici Obrad Gojković, Mirko Mustur i Ljiljana Bojanić od Ministarstva javne uprave - Direktorata za lokalnu upravu traže da im objasni zašto odbornici nemaju pravo da zakažu hitnu sjednicu Skupštine opštine i koja zakonska odredba to definiše.

"Zakon o lokalnoj samoupravi je jasno precizirao način izbora predsjednika SO kada se on bira prvi put nakon konstituisanja Skupštine, ali je propušteno, za što i vi snosite određenu krivicu, da se to isto učini i kada se pojavi potreba da se, umjesto jednog bira drugi predsjednik. Statut pisan u prepisivačkom maniru, slijedio je sadržaj zakona. Jedini izlaz u ovakvoj situaciji je, da se rješenje traži u adekvatnoj, shodnoj primjeni drugih odredbi zakona koji reguliše ovu oblast i da se tumačenjem kao pravnom tehnikom, iznađe najbolje i u skladu sa smislom zakona u cjelini i društvenim potrebama", navedeno je u zahtjevu.

Potpisnici smatraju da nije bitno ko saziva sjednicu, predsjednik ili neko od alternativnih, ali je bitno da se zakon ispoštuje, jer sve drugo vodi u bezakonje ili u društvenu nestabilnost.

Ističu da iz Ministarstva hitno stigne odgovor kao što je hitno stigao kada ga je zatražio potpredsjednik Opštine Dragan Janković.

Zamjeraju i što iz nadležnog ministarstva nisu opomenuli potpredsjednika Opštine što se miješa u zakonodavnu vlast koji sa pozicije izvršne vlasti kontroliše rad parlamenta. Prijete da će protiv Jankovića podnijeti i krivičnu prijavu.

Janković odbacuje optužbe, tvrdeći da nije uticao na rad skupštinske službe time što je tražio mišljenje Ministarstva javne uprave.

Bonus video: