Ćalović Marković razriješena iz Savjeta ASK-a

Za razrješenje Ćalović glasalo je 39 poslanika, protiv je bilo četiri, a tri su bila uzdržana
171 pregleda 5 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2018. 17:15h

Skupština je danas razriješila Vanju Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Za razrješenje Ćalović glasalo je 39 poslanika, protiv je bilo četiri, a tri su bila uzdržana.

Poslanici su, sa 40 glasova za i dva uzdržana, za člana Savjeta izabrali Gavrila Čabarkapu.

Predlog za razrješenje Ćalović prethodno je parlamentu dostavio Odbor za antikorupciju.

ASK je 29. maja donio odluku kojom je utvrđeno da je Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije, o čemu je obaviješten Odbor za antikorupciju koji je nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta ASK-a.

Iz ASK-a su naveli da je Ćalović Marković, za vrijeme obavljanja funkcije članice Savjeta Agencije, kao izvršna direktorica MANS-a, 4. decembra 2015. godine zaključila ugovor, po osnovu kog je ta nevladina organizacija prihodovala 149 hiljada EUR, a kojim je bila predviđena obaveza podnošenja prijava ASK-u u vezi sa parlamentarnim izborima 2016. godine.

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović, danas je saopštio da je svim poslaničkim klubovima u parlamentu uputio dopis u kome ih je upoznao sa činjenicom da je Upravni sud za 17. jul zakazao raspravu po tužbi radi poništenja odluke ASK-a kojom je utvrđeno da je Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije.

On je pozvao poslanike da odlože donošenje odluke o dok sud ne donese presudu u tom sporu.

U vladajućoj stranci su kazali da se time vrši pritisak na poslanike da ne glasaju po Ustavu i zakonu, dok su u opoziciji smatrali da je trebalo sačekati da Upravni sud donese presudu u vezi sa tim sporom.

„A onda nije sporno da ta odluka bude donijeta do kraja ovog proljećnog zasijedanja, da se svi zajedno izjasnimo, naravno, svako po svom uvjerenju“, rekla je poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović Stanković u parlamentu.

Poslanik Liberalne partije, Andirja Popović, rekao je da se je trebalo sačekati odluku suda, pogotovo što se , kako je naveo, učestalo sa razrješenjima koje dovode u pitanje funckionisanje i odgovornost pojedinaca i institucija.

„Vjerovatno postoji prvno utemeljnje za razrješenje Ćalović Marković, ali je ipak neprimjereno da se sa njom, kao jednim od simbola borbe za pravednu Crnu Goru, počinje borbu protiv korupcije“, rekao je Popović.

Bonus video: