Vojska već počela pripreme za NATO

U izvještaju se ističe i da je, od ukupno 1.950 formacijskih mjesta, u vojski Crne Gore popunjena 1.853, odnosno oko 95 odsto. Navodi se i da su u vojsci zaposlene 164 žene, što čini 9 odsto od njenog ukupnog sastava
75 pregleda 30 komentar(a)
VCG, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
VCG, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 17.03.2017. 19:57h

Vojska Crne Gore zvanično je prošle godine počela primjenu “Plana vojne integracije Crne Gore u NATO”, navodi se u izvještaju o stanju u vojsci u 2016. koji je juče usvojen na sjednici Vlade.

U izvještaju se navodi da plan vojne integracije šest oblasti: administraciju, opremanje, strukturu snaga, obuku i vježbe, integrisanje u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protiv raketne odbrane kao i komandno-informacione sisteme.

U dokumentu se pojašnjava i da, od maja prošle godine, Vazduhoplovni operativni centar vojske na aerodromu Golubovci razmjenjuje podatke o situaciji u vazdušnom prostoru sa NATO preko VOC-a oružanih snaga Hrvatske. Kako se ističe, zbog učlanjenja u NATO, nastavljeno je unapređenje obuke i borbenih sposobnosti jedinica vojske. Pored nekoliko jedinica koje su ranije stekle taj status, prošle godine je 2. pješadijska četa vojske ojačana timom vojne policije, timom za hemijskobiološko, radiološko i nuklearnu odbranu kao i Timom za protivminska dejstva, i tako zvanično sertifikovani kao interoperabilni sa jedinicama vojski NATO država.

U izvještaju se ističe i da je, od ukupno 1.950 formacijskih mjesta, u vojski Crne Gore popunjena 1.853, odnosno oko 95 odsto. Navodi se i da su u vojsci zaposlene 164 žene, što čini 9 odsto od njenog ukupnog sastava.

Vojska Crne Gore je prošle godine bila angažovana u četiri međunarodne misije, u Avganistanu, vodama Indijskog okeana, Zapadnoj Sahari i Maliju. Vojska je, kako se navodi, prošle godine nabavila specijalno vozilo za HBRN izviđanje tipa “Otokar Cobra“ vrijedno 550 hiljada eura, a vojna policija opremljena je novim terenskim vozilima „mercedes G“. Navodi se da je nabavljen i 100 hiljada eura vrijedan robot “Taurob traker" za izviđanje, lociranje, transport i neutralizaciju neeksplodiranih ubojnih sredstava, ali i dosta druge manje opreme i municije.

U izvještaju se ističe i da je započeo milion eura vrijedan posao rekonstrukcije raketne topovnjače 405 u moderan patrolni brod, a ugovoren je i 400 hiljada eura vrijedan srednji remont dva helikoptera.

Poršle godine su prodate 573 tone viška ubojitih sredstava i 8,4 hiljade komada viška raznog naoruđanja i vojne opreme. Navodi se da je prošlu godinu obilježio i pad helikoptera “Gazela” u kome su dva pripadnika vojske teško povrijeđena.

U izvještaju se ističe i da je, od 33,1 milion eura koji su odobreni budžetom, vojska lani potrošila 30,65 miliona ili 93 odsto. Od toga je 3,62 miliona eura potrošeno na opremanje i modernizaciju oružanih snaga. U informaciji o radu Ministarstva odbrane za 2016. koju je takođe usvojila Vlada, navodi se da je prošle godine budžetom za to ministarstvo izdvojeno 41,63 miliona eura, što je 1,12 odsto bruto-društvenog proizvoda Crne Gore. NATO standard je dva odsto BDP-a kada su u pitanju izdvajanja članica Alijanse za odbranu.

Od prodaje naoružanja zaradili milion dolara i 196 hiljade eura

U izvještaju se ističe da je prošle godine, po osnovu prodaje naoružanja i vojne opreme, naplaćeno milon dolara i 196.284 eura.

U toku godine, po principu ''staro za novo'', nabavljeno je 137,21 tona novoproizvedene municije. Do sada je po osnovu ovog ugovora isporučeno 4.000 bombi ručnih M-75. Isporuka ostale municije očekuje se tokom 2017. godine”, navodi se u izvještaju.

Navodi se i da je za rešavanje viškova određenih vrsta ubojnih sredstava, u saradnji sa NATO agencijom NSPA20 planirano i usaglašeno je uništenje 403 tona municije. Već je, kako se navodi, izdvojeno 700 hiljada eura za uništenje viška mornaričke i vazduhoplovne municije.

Bonus video: