ASK: Organi vlasti da do 15. aprila dostave izvještaj o sprovođenju planova integriteta

Agencija je, kako se navodi, u toku godine intenzivno i proaktivno radila na pružanju podrške organima u izradi plana integriteta, kroz veliki broj datih mišljenja, konsultacija i preporuka, kao i kroz dostavljanje neophodnih informacija, modela i drugih dokumenata, na zahtjev organa vlasti ili kroz inicijativu Agencije
110 pregleda 0 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 08.03.2017. 14:39h

Organi vlasti dužni su da do 15. aprila dostave Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) izvještaj o sprovođenju planova integriteta za prošlu godinu, u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije, podsjećaju iz ASK.

Iz Agencije navode da usvajanje i sprovođenje planova integriteta u državnim organima predstavlja važan instrument prevencije, odnosno sprječavanja korupcije i drugih oblika narušavanja integriteta u organima vlasti.

„Zakon o sprječavanju korupcije je propisao obavezu za sve organe vlasti u Crnoj Gori da donesu planove integriteta, koji sadrže ocjenu izloženosti organa korupciji, opis radnih mjesta i poslova koji su naročito podložni korupciji, vrste rizika, postojeće mjere kontrole, preventivne mjere za smanjenje rizika i rokove za njihovo sprovođenje, kao i podatke o licu odgovornom za izradu i sprovođenje plana integriteta (tzv. menadžeru integriteta)“, saopšteno je iz ASK.

Kako dodaju, obaveza donošenja planova integriteta se može smatrati realizovanom. „Preko 96 odsto organa je do kraja 2016. godine ispunilo ovu zakonsku dužnost, potpuno novu za najveći dio institucija. U toku prošle godine je usvojeno 665 planova, a imenovano 669 menadžera integriteta“.

Agencija je, kako se navodi, u toku godine intenzivno i proaktivno radila na pružanju podrške organima u izradi plana integriteta, kroz veliki broj datih mišljenja, konsultacija i preporuka, kao i kroz dostavljanje neophodnih informacija, modela i drugih dokumenata, na zahtjev organa vlasti ili kroz inicijativu Agencije.

„Izazovi u ovom smislu su bili: veliki broj obveznika donošenja plana integriteta, kratak rok, kanali komunikacije između Agencije i organa vlasti, kao i nedovoljno iskustvo i obučenost menadžera integriteta i članova radne grupe za izradu i sprovođenje plana integriteta“, kaže se u saopštenju.

Službenici Odsjeka za integritet i lobiranje su u cilju što efikasnijeg ispunjenja te zakonske obaveze održali ukupno 26 pojedinačnih radnih sastanaka sa organima vlasti, dali 64 pisane preporuke na nacrte planova.

„Agencija je u 2016. sprovela obuke o nadležnostima Agencije u 12 opština a na kojima su detaljno predstavljene obaveze organa vlasti koje se odnose na izradu i sprovođenje planova integritetat na kojima je prisustvovalo 340 polaznika a u saradnji sa Upravom za kadrove 5 seminara na temu Izrada planova integriteta za državne službenike i službenike lokalnih samouprava, koje je pohađalo oko 120 polaznika“, navode iz ASK.

Kako je saopšteno, Agencija je iskoristila zakonsku mogućnost podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv organa koji nijesu u roku usvojili plan integriteta.

Podnešeno je 56 zahtjeva, a do kraja godine održana su 53 ročišta, na kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 11.280 EUR i opomene za 14 organa vlasti.

„U cilju izrade Izvještaja o donešenju planova integriteta, 665 usvojenih planova integriteta analizirano je i razvrstano u deset sektora, a većina sektora podijeljena na podsektore u odnosu na koje su formulisane odgovarajuće preporuke. Navedeni Izvještaj će biti sastavni dio Godišnjeg izvještaja o radu Agencije za 2016. godinu“, kazali su iz ASK.

U narednom periodu, dodaje se, poseban akcenat će biti stavljen na unapređenje usvojenih planova integriteta, sprovođenje mjera iz planova integriteta i izvještavanje o njima, kao i na dalju obuku menadžera integriteta o značaju njihove uloge za podizanje nivoa integriteta u organu, tehnikama za unapređenje plana integriteta, ali i upotrebi web aplikacije za unos i izvještavanje o planovima integriteta.

Zakonski rok za dostavljanje izvještaja o sprovođenju planova integriteta u toku prošle godine je 15. april 2017.

Na osnovu usvojenih planova integriteta i dostavljenih izvještaja o njihovom sprovođenju, Agencija će takođe davati preporuke za unaprjeđenje planova.

„U tehničkom smislu, izvještaj o sprovođenju plana integriteta priprema menadžer integriteta na osnovu informacija koje mu dostavljaju lica koja su u planu integriteta označena kao odgovorna za sprovođenje mjera“, rekli su iz ASK.

Agencija je, dodaje se, u cilju olakšanja izrade, dostavila organima vlasti Metodološko uputstvo i Primjer izvještaja o sprovođenju plana integriteta.

„Osim popunjene tabele, poželjno je da izvještaj sadrži tekstualni dio koji sadrži presjek preduzetih aktivnosti na realizaciji planiranih mjera i podizanju integriteta u instituciji u izvještajnom periodu. Dokument potpisuju menadžer integriteta i starješina organa vlasti“, naveli su iz ASK.

Saopšteno je da se usvajanjem i dosljednim sprovođenjem planova integriteta kroz mjere pravne i praktične prirode, daje snažan doprinos sprječavanju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog i neetičkog ponašanja u okviru organa vlasti kao cjeline, pojedinih organizacionih jedinica i pojedinačnih radnih mjesta.

ASK će, kako su rekli. protiv organa vlasti koji u skladu sa zakonom ne dostave izvještaj o sprovođenju planova integriteta pokrenuti prekršajne postupke.

„Izvještaj o sprovođenju plana integriteta je potrebno dostaviti Agenciji za sprječavanje korupcije u štampanoj formi na adresu: Kralja Nikole 27/V u Podgorici, i u elektronskoj formi na e-mail adresu: integritet@antikorupcija.me. Za sva dodatna objašnjenja može se obratiti Odsjeku za integritet i lobiranje na email: integritet@antikorupcija.me ili telefon 020/44-77-21“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: