Lekić: Kriza suspendovala legalnost političkog sistema

"Lekić je naglasio da je opozicija ponudila racionalno i pravedno rješenje koje ima tri bazična elementa – puna istina o objavljenom državnom udaru, ponavljanje izbora u razumnom roku i konkretan dogovor o izbornim uslovima"
60 pregleda 2 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2017. 17:00h

Opozicija je, uz neminovne razlike koje postoje, čvrsta u zajedničkom stavu da je nepohodan bojkot parlamenta sve do nalaženja kompromisnog rješenja za izlazak iz krize, saopštio je predsjednik Demosa Miodrag Lekić tokom razgovora sa šefom odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno djelovanje Eduardom Auerom.

Kako je saopšteno iz Demosa, Lekić je ponovio stavove te političke partije o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, naglašavajući "dubinu i dramatičnost aktuelne krize, koja je suspendovala legalnost političkog sistema u ovom trenutku".

"Lekić je naglasio da je opozicija ponudila racionalno i pravedno rješenje koje ima tri bazična elementa – puna istina o objavljenom državnom udaru, ponavljanje izbora u razumnom roku i konkretan dogovor o izbornim uslovima. Ukazujući da je neophodno naći rješenje za izlazak iz krize, Auer se osvrnuo i na njen uzrok tj državni udar, koji i po njemu treba rasvijetliti do kraja. Auer je dodao da EU intenzivno prati sve raspoložive informacije u vezi sa planiranim državnim udarom na dan izbora", navodi se u saopštenju Demosa.

Uporedo sa tužilačkom istragom i potpunom istinom o događajima tokom izbornog dana, kako se navodi u saopštenju, Auer smatra da je neophodno otvoriti pravi dijalog između vlasti i opozicije, u kojem bi se definisalo demokratsko rješenje u interesu građana Crne Gore.

Bonus video: