Lekić najavio da će bojkot opozicije trajati

Izvor iz EU potvrdio da je susret Lekića i Mogerinijeve bio slučajan
40 komentar(a)
Federika Mogerini, Miodrag Lekić, Foto: Čitalac Vijesti
Federika Mogerini, Miodrag Lekić, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 03.03.2017. 06:49h

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić sastao se sa visokom predstanicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federikom Mogerini u hotelu Hilton, ali susret nije bio planiran. Sagovornik "Vijesti" koji je redakciji dostavio fotografiju Lekića i Mogerini, kazao je da je susret u holu "Hiltona" kratko trajao.

Predstavnici opozicije, zbog bojkota parlamenta, nisu prisustvovali sjednici na kojoj se Mogerini obratila poslanicima vladajuće većine i ambasadorima članica EU.

Lekić je "Vijestima" objasnio da je u "Hiltonu" imao zakazano snimanje sa britanskom informativnom kućom, gdje je sreo Mogerinijevu i šefa Delegacije EU Aiva Orava, koji ga je pitao da li će prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj će evropska zvaničnica govoriti.

"Rekao sam da neću i objasnio sam razloge. Tada me je upitao da li bih razloge prenio gospođi Mogerini", ispričao je Lekić i dodao da je to prihvatio "uz uslov da Orav precizno saopšti da je to njegova inicijativa".

"To sam uradio želeći da iskažem respekt prema protokolu posjete - ma što o njemu mislio. Ukazao sam da opozicija, uprkos razlikama u njoj, ima čvrst, zajednički stav o bojkotu parlamenta. Naglasio sam da naša odluka nije usmjerena protiv nje lično izražavajući žaljenje što je došlo do okolnosti zbog kojih opozicija neće prisustvovati sjednici krnjeg parlamenta”, rekao je Lekić.

Prema Lekićevim riječima, Mogerinijeva je izrazila žaljenje zbog nedolaska opozicije.

"Ona je ukazala na ulogu EU tokom političkih kriza u pojedinim zemljama ističući da se Brisel ne mješa ostavljajući zemljama da nađu rješenja. Zamolila je za razumijevanje takvog stava. Zamolio sam i ja za razumijevanje za naš stav sasvim sigurnog nastavka bojkota neregularnog parlamenta, naglašavajući da kao opozicija imamo inicijativu koja je konstruktivno - kompromisnog sadržaja s ciljem prevazilaženja krize, na što još nemamo ozbiljan odgovor vlasti", rekao je Lekić.

Bonus video: