DPS: Posjeta Mogerini pokazala pravo lice crnogorske opozicije

„U nedostatku jasne argumentacije, sad optužuju EU za dvostruke aršine i igre koje sami igraju. Na taj način, po ko zna koji put, pokazuju da su samo deklarativno, ali ne i suštinski za dijalog, demokratske vrijednosti i članstvo u EU“, piše u saopštenju
10 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Filip Roganović
Federika Mogerini, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.03.2017. 14:23h

Posjeta visoke predstavnice Evropske unije, Federike Mogerini, Crnoj Gori dodatno je osvijetlila unutrašnje prilike u državi, i pokazala pravo lice crnogorske opozicije, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako su naveli, izuzetno pozitivne ocjene koje je Mogerini iznijela o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU i doprinosu regionalnoj saradnji, dodatna su potvrda ispravnosti, kako zacrtanih unutrašnjih prioriteta i politika, tako i definisanog vanjskopolitičkog kursa.

„Potvrda su i kredibiliteta koji uživaju Vlada i cjelokupna naša administracija koja posvećeno radi na izvršavanju obaveza u pregovaračkom procesu“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Prema njihovom riječima, ocjene i pohvale Mogerini za rezultate koje je Crna Gora postigla na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu nisu iznenađenje.

„Naprotiv, one su konstanta kad je riječ o stavovima međunarodnih partnera koji prepoznaju kvalitet, odgovornost i zrelost politika koje vodi Vlada Crne Gore i, kao takve su više puta prenijete, posebno u razgovorima s najvišim zvaničnicima EU i država članica“, poručili su iz DPS-a.

Nažalost, dodali su, ni izjave opozicionih prvaka nisu nešto što iznenađuje.

„U nedostatku jasne argumentacije, sad optužuju EU za dvostruke aršine i igre koje sami igraju. Na taj način, po ko zna koji put, pokazuju da su samo deklarativno, ali ne i suštinski za dijalog, demokratske vrijednosti i članstvo u EU“, piše u saopštenju.

Na tom osnovu, smatraju, i pokušaj lidera DEMOS-a Miodraga Lekića da u jednominutnom razgovoru s Mogerini diskredituje rezultate koji su neupitni i koje vidi i priznaje cijela EU, politikanstvom.

„Umjesto da bude konstruktivan partner vlasti u izgradnji boljeg društva, opozicija se služi ucjenama. Međutim, ucjene nisu dio civilizovanog društva zasnovanog na EU vrijednostima i Vlada na njih neće pristati, kao što neće odstupiti od zacrtanih ciljeva od kojih je jedan članstvo u EU“, poručili su iz DPS-a.

Oni su zaključili da posjeta Mogerini pokazuje da EU gleda na Crnu Goru kao na državu koja može služiti ostalima kao primjer i kao na buduću članicu.

Bonus video: