Mogerini Medojeviću: Vrata EU ostaju otvorena za vas, dijelimo isti cilj

Ona je dodala da joj je žao što predstavnici opozcije nisu došli u Skupštinu i iskoristili priliku za konstruktivnu razmjenu mišljenja
24 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2017. 14:42h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini odgovorila je na otvoreno pismo funkcionera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića istakavši da poštuje njegovu posvećenost evropskim integracijama Crne Gore.

"Kao što sam rekla u svom obraćanju u Skupštini Crne Gore, znam da podrška evropskoj integraciji prevazilazi partijske stavove, te da bi put ka članstvu u EU zaista trebalo da služi kao snažna motivacija da se prevaziđu svi politički nesporazumi koji su prirodna stvar u demokratiji. To je ono što žele i građani Crne Gore koji u velikoj većini podržavaju članstvo Vaše zemlje u Uniji", navela je Mogerini.

Ona je dodala da joj je žao što predstavnici opozcije nisu došli u Skupštinu i iskoristili priliku za konstruktivnu razmjenu mišljenja.

"Podsjetili ste u Vašem pismu da su poslanici iz Vaše partije ranije predsjedavali Odborom za evropske integracije. To me još više učvršćuje u uvjerenju da je parlament mjesto gdje Vi i svi drugi politički akteri možete dati najbolji doprinos budućnosti Crne Gore u EU. I ne zbog toga što vam EU ili bilo ko drugi govori da je to ispravno, već zato što kao odgovorni političari svi mi znamo da interesima naših građana najbolje možemo da služimo kroz demokratske institucije. Zadovoljstvo mi je što dijelimo isti cilj – borbu za demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. To su ključne vrijednosti EU i ja jedino mogu da pozdravim Vašu privrženost istim idealima", naglasila je Mogerini.

Po riječima Mogerini, put ka članstvu u EU nije uvijek lak, ali je inkluzivan politički dijalog ključan za budućnost Crne Gore, za njenu demokratiju i dobrobit njenih građana.

"Na kraju, nadam se da ćemo moći da nastavimo naš dijalog u narednom periodu. Vrata EU ostaju otvorena i ja se unaprijed radujem razgovorima o evropskoj budućnosti Crne Gore sa svim političkim partijama, bilo da su u opoziciji ili na vlasti", zaključila je Mogerini.

Bonus video: