PREDSJEDNIK SKUPŠTINE U POSJETI VAŠINGTONU

Brajović: Ekonomski benefiti NATO članstva već vidljivi

Brajović učestvuje na poziv senatora Džejmsa Inhofa, predsjedavajućeg Odbora za oružane snage Senata
820 pregleda 5 komentar(a)
Brajović u Vašingtonu, Foto: Skupstina.me
Brajović u Vašingtonu, Foto: Skupstina.me

Crna Gora je, uprkos brojnim izazovima, postala članica NATO-a, rekao je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, dodajući da su benefiti članstva u ekonomskom smislu već vidljivi.

Na početku posjete Vašingtonu povodom učešća na Molitvenom doručku, Brajović je bio jedan od glavnih govornika u američkom Senatu, na okruglom stolu pod nazivom „Aktuelni izazovi u Jugoistočnoj Evropi i borba protiv štetnog uticaja Rusije u regionu“.

Brajović učestvuje na poziv senatora Džejmsa Inhofa, predsjedavajućeg Odbora za oružane snage Senata.

Iz Skupštine su kazali da su na panelu učestovovali i senator Majk Rounds, kongresmeni Majkl Tarner, Robert Aderholt i Robert Pitindžer, predsjednik PS OEBS Džordž Cereteli, kao i zvaničnici država Jugoistočne Evrope.

Prema riječima Brajović, Crna Gora je okrenuta regionalnoj saradnji i posebno je ponosna na svoju dobrosusjedsku politiku.

„Nemamo otvorenih pitanja koja značajnije mogu opteretiti odnose sa našim susjedima. Uprkos brojnim izazovima postali smo članica NATO“, kazao je Brajović.

To je, smatra on, bilo posebno važno kako bismo učvrstili svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a benefiti članstva u ekonomskom smislu već su vidljivi.

„Imajući u vidu ostvareni napredak, s pravom očekujemo da budemo prva naredna članica EU. Naš je interes da sve zemlje Jugoistočne Evrope budu dio NATO i EU“, rekao je Brajović.

Direktor Programa za upravljanje konfliktima na Univerzitetu „Džon Hopkins“ Danijel Server bio je domaćin predsjedniku Brajoviću koji je govorio na okruglom stolu „Budućnost Zapadnog Balkana: Evropa ili dugotrajna nesigurnost?“.

Tu su, kako su kazali, prisustvovali istaknuti predstavnici akademske zajednice u Vašingtonu.

„Bilo je riječi o aktuelnim društveno-političkim trendovima na Zapadnom Balkanu, a predsjednik Brajović je istakao značaj članstva Crne Gore u NATO sa političko-ekonomskog aspekta i upoznao sa dinamikom procesa evropske integracije Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Brajović je predstavio stavove o najznačajnijim regionalnim pitanjima.

Iz Skupštine su saopštili da je Brajović imao odvojene razgovore sa senatorima Suzan Kolins, Benom Kardinom, Ronom Džonsonom i Rodžerom Vikerom, kao i sa kongresmenom Eliotom Engelom i potpredsjednicom Savjeta za strateške i međunarodne studije Heder Konli.

On je, naveli su iz Skupštine, posebno naglasio važnost nastavka američke podrške reformskim procesima u Crnoj Gori i snažnijeg ekonomskog prisustva.

Istakao je značaj jasne evropske perspektive Zapadnog Balkana za stabilnost Evrope i predstavio napredak koji Crna Gora, kao lider u procesu evropske integracije, ostvaruje na tom putu.

Republikanska senatorka sa najdužim stažom u Senatu Suzan Kolins, u razgovoru sa predsjednikom Brajovićem, istakla je da je ponosna na strateški partnerski odnos koji njena država Mejn ima sa Crnom Gorom.

„Uz isticanje konstruktivne uloge Crne Gore na Zapadnom Balkanu senator Ben Kardin je kazao da je Crna Gora prijateljska zemlja i pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država“, kaže se u saopštenju Skupštine.

Senator Ron Džonson je kazao da je vidljiv napedak koji je ostvarila Crna Gora od svoje nezavisnosti, kao i da u svojim razgovorima često kao primjer navodi način na koji je Crna Gora riješila pitanje demarkacije granice sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

Senator Rodžer Viker, koji je i predsjedavajući Helsinške komisije SAD, potvrdio je punu podršku Crnoj Gori i kazao da će nastaviti da podstiče jače prisustvo američkih investicija u našoj državi i na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, Eliot Engel, podsjetio je da već duže vrijeme pažljivo prati dešavanja na Zapadnom Balkanu.

Uz napomenu da je lično ohrabrivao kosovske lidere da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, pozdravio je njegovo stupanje na snagu.

„Svojim ponašanjem i u toj situaciji Crna Gora je još jednom potvrdila svoju posvećenost miru i saradnji u regionu“, naglasio je Engel.

Preporučujemo za Vas