Ivančević: Crnoj Gori ne treba unutrašnje pomirenje

"Sigurni smo da je mnogo važnija homogenizacija političkih subjekata oko države kao najveće vrijednosti koju imamo, nego homogenizacija i svrstavanje oko političkih blokova koji nam državu drže zarobljenom svojim sebičnim politikanstvom", rekao je on
23 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 01.03.2017. 12:16h

Političke stranke u Crnoj Gori vode sebičnu uskostranačku politiku, uslovljenu sopstvenim opstankom, kazao je predsjednik Crnogorske Dragan Purko Ivančević.

" Takvo vođenje politike oslobođeno je svakog vizionarstva i promišljenog iznalaženja rješenja od koristi za državu i ukupnu društvenu zajednicu. To je jedan od značajnijih razloga naše duge i permanentne krize. Za razliku od ostalih političkih subjekata u Crnoj Gori, Crnogorska kao nova partija, artikuliše politiku koja nudi rješenja i podstiče na ozbiljno političko djelovanje i ujedno kritikuje postojeći konzervirani i neproduktivni model bavljenja politikom koji nije ništa drugo do obično politikanstvo. Naše programsko zalaganje za ustavni patriotizam je potpuno novi model društvenog promišljanja i drugačijeg političkog odnosa prema društvu i državi. Naš model političkog djelovanja podrazumijeva i izražava ljubav, privrženost i poštovanje prema sopstvenoj državi i svim njenim građanima", kazao je Ivančević.

On je saopštio da su u Crnogorskoj uvjereni da je u sadašnjoj Crnoj Gori najvažnija diferencijacija političkih subjekata u odnosu na ovo pitanje jer ga smatraju osnovnim i najbitnijim za prevazilaženje postojeće krize i postavljanje novih zdravih temelja budućnosti države i društva u cjelini.

"Sigurni smo da je mnogo važnija homogenizacija političkih subjekata oko države kao najveće vrijednosti koju imamo, nego homogenizacija i svrstavanje oko političkih blokova koji nam državu drže zarobljenom svojim sebičnim politikanstvom. Činjenica da živimo u društvu koje je podijeljeno po različitim osnovima je razlog više da se okupljamo oko pitanja važnih za državu, njenu stabilnost i njen razvoj. Za razliku od drugih, mi u Crnogorskoj smatramo da nama u Crnoj Gori ne treba nikakvo unutrašnje pomirenje, nego što širi konsenzus oko najvažnijih državnih pitanja, jer ove generacije koje danas žive u Crnoj Gori nijesu među sobom ratovale da bi se mirile", kazao je on.

Ivančević je rekao bi da ovakvom političkom diferencijacijom unutar Crne Gore na pitanju ustavnog patriotizma omogućili političko grupisanje onih snaga koje vole i poštuju svoju državu i "sasvim je prirodno i jedino normalno da samo takve političke snage mogu mijenjati Crnu Goru i učiniti je stabilnijom, boljom, bogatijom i naprednijom u svakom pogledu."

"Jedan ovakav politički proces bi sigurno učinio marginalnim, i zauvijek bezopasnim po državu, sve one političke snage koje nikada nijesu Crnu Goru doživljavale svojom državom, već samo prelaznim rješenjem za neku novu, buduću veliku Srpsku državu. Samo ovako promišljenom politikom možemo razvezati gordijev čvor u kojem je uvezana Crna Gora, duboko svjesni da duga kriza nije samo stagnacija već ozbiljno kretanje drštva unazad, sa latentnom opasnošću da u njenom trajanju možemo izgubiti i državu", zaključio je Ivančević.

Bonus video: