Peković: Nakon presude Upravnog suda prvi korak bi trebalo biti razrješenje Radonjića

Peković je ocijenila da je presuda nedvosmisleno pokazala da Agencija nije nezavisna i samostalna u svom radu, te da nije institucija koja sprovodi zakon u cilju sprječavanja i suzbijanja korupcije i shodno tome doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva i unaprjeđenju vladavine prava
70 pregleda 5 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokrate
Anđela Peković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 08.08.2018. 13:44h

Presuda Upravnog suda kojom je poništena odluka Agencije za sprječavanje korupcije, na osnovu koje je Vanja Ćalović-Marković razriješena sa pozicije člana Savjeta Agencije samo je potvrdila ono što je javnosti odavno poznato, a to je da je Radonjić pion DPS-a koji je na funkciju direktora Agencije postavljen u svojstvu partijskog poslušnika, a ne kao čovjek od znanja i struke, navodi se u saopštenju portparolke Demokrata, Anđele Peković.

Peković je ocijenila da je presuda nedvosmisleno pokazala da Agencija nije nezavisna i samostalna u svom radu, te da nije institucija koja sprovodi zakon u cilju sprječavanja i suzbijanja korupcije i shodno tome doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva i unaprjeđenju vladavine prava, već institucija koja "kao produžena ruka DPS-a, služi za obračun sa neistomišljenicima".

"Po ustaljenom obrascu - svako ko izrazi svoj stav i mišljenje koje je u suprotnosti sa politikom vladajuće partije i ko ukaže na nezakonitosti koje ona vrši državni je neprijatelj sa kojim se treba obračunati - Radonjić je krenuo i u obračun sa Demokratama, u konkretnom slučaju, sa doktorkom Simić, koja je odbornica u SO Mojkovac. Zato i ovog puta poručujemo da ćemo se boriti svim dozvoljenim sredstvima protiv silnika koji izvršavaju partijske naloge kroz institucije sistema, kao što je to slučaj sa ASK-om i DPS-om", poručuje Peković.

Kako tvrdi nasuprot "nezapamćenoj kampanju, režiranoj od strane DPS-a", koju su obilježile kategoričke tvrdnje Radonjića o navodnom sukobu interesa Vanje Ćalović Marković, sudska presuda pokazuje da je Agencija na čijem je čelu Radonjić, ta koja je u nekoliko navrata prekršila zakon.

"Ova presuda Upravnog suda samo je još jedan u nizu dokaza da u Crnoj Gori postoji znak jednakosti između vladajuće partije i institucija sistema, a da, sa druge strane, imamo samo deklarativnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je, bez sumnje, jedna od vodećih prepreka na našem putu integracija u EU i pokazatelj da postojeća vlast nema ni političke volje, a ni kadrovskih kapaciteta da se izbori sa tim problemom i uvede Crnu Goru u zajednicu evropskih država", saopštila je Peković.

Ona je ocijenila da bi prvi korak nakon sudske presude "koja govori o bezakonju Agencije" trebalo biti razrješenje Radonjića sa mjesta direktora.

"Jasno je da Agencija, sve dok je Radonjić na njenom čelu, neće učiniti ništa kako bi prihvatila sugestije Evropske komisije u dijelu koji se odnosi na detaljne provjere javnih funkcionera u otkrivanju slučajeva visoke korupcije, a u vezi sa tim i slučajeve neosnovanog bogaćenja, promjene i prenosa imovine i utvrđivanja porijekla imovine. Činjenično stanje govori o Radonjićevoj političkoj pristrasnosti i poslušnosti, te kao takav, uz nedostatak potrebnih kompetencija za vođenje jedne ozbiljne institucije kao što je Agencija za sprečavanje korupcije, nema ni profesionalni, ni moralni integritet da i dalje ostane čelni čovjek iste", zaključuje se u saopštenju portparolke Demokrata.

Bonus video: