Uljarević: Đukanović širi strah, nadležni ćute

Iz MUP-a, policije i ANB-a nijesu odgovorili mogu li se desiti nemiri ili oružani sukobi poput onih u Ukrajini ili Siriji
128 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2017. 06:42h

Poređenjem političke krize u Crnoj Gori sa Ukrajinom i Sirijom, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović svara atmosferu straha kako bi homogenizovao birače, smatra izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ističući da Crna Gora prolazi kroz najveću političku krizu od obnove nezavisnosti, Uljarević tvrdi da je opasno porediti tu situaciju sa državama u kojima traju oružani sukobi.

"Ili Đukanović, poslije toliko godina na najodgovornijim državničkim funkcijama, suštinski ne poznaje konstelaciju međunarodnih odnosa, a samim tim ni ukrajinsku i sirijsku krizu, pa pravi takva olaka poređenja, ili namjerno stvara atmosferu straha kako bi homogenizirao birače. To je krajnje neodgovorno, opasno i ne priliči političarima njegovog profila”, smatra Uljarević.

Đukanović je na skupu Savjeta mladih DPS-a u Nikšiću upozorio da trenutno traje oštra politička ekonomska i bezbjednosna konfrontacija Istoka i Zapada, gdje svaka od sila pokušava da odnese prevagu.

"Nema danas neinteresantnog područja u tom nadmetanju. U jednom trenutku je to bila Ukrajina nakon toga je bila Sirija, onda se pojavio Balkan i na Balkanu na našu nevolju samo Crna Gora”, kazao je tada Đukanović.

Sukobi u Ukrajini počeli su oružanom pobunom ruske manjine koja je u istočnom dijelu države proglasila nezavisnost Krima i i pripojila ga Rusiji. U Siriji od 2011. godine traju oružani sukobi između pobunjenika i snaga vlade predsjednika Bašar al-Asada, koga podržava Rusija.

Na pitanje da li imaju podatke da bi se u Crnoj Gori mogli desiti nemiri ili oružani sukobi poput onih u Ukrajini ili Siriji, iz ministarstava odbrane i vanjskih poslova “Vijestima” su kazali da ta pitanja nijesu u njihovoj nadležnosti. Na ta pitanja nijesu odgovorili iz Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Uljarević smatra da poređenjem crnogorske krize sa ukrajinskom i sirijskom, Đukanović pokušava da pojača političke podjele uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

"Čudno je kad se ovako “teška artiljerija” koristi za lokalne izbore na kojima praktično imamo karikaturalno podsjećanje na jednopartijski sistem. Iako je retorika predizborna, a samim tim prenaglašena, ovaj put je podigao ljestvicu na, i za njega, neubičajen nivo. Time samo snaži dvije političke strukture i biračka tijela DPS-a i Demokratskog fronta", tvrdi ona.

Zaboravio ljubav sa Rusima, uz Zapad dok mu je vlast sigurna

Uljarević tvrdi da Đukanović pokazuje krajnost političkih šetnji, podsjećajući da je i ranije mijenjao političke strane.

"Nakon ljubavi sa Srbijom i obračuna sa zagovornicima nezavisnosti Crne Gore, kad je procijenio da mu je to politički isplativo, promijenio je stranu i imali smo period urušenih odnosa sa jednim od ključnih susjeda. Cijenu Đukanovićeve “romanse” sa Rusijom još nijesmo saznali, jer su pod velom tajne brojni poslovi koje je Vlada sklapala sa Rusima, ali vidimo da se i ta “ljubav” okončava na loš način. Nije teško zaključiti da bi i Đukanovićeva privrženost Zapadu mogla trajati onoliko koliko on bude cijenio da mu to održava poluge moći", kazala je.

Bonus video: