OEBS: Sve partije da doprinesu nastavku reformi

Ključni nalazi iz izvještaja posmatrača PS OEBS-a, kaže se u saopštenju, potvrdili su da je “crnogorski narod glasao na miran i uređen način, i u reformisanom zakonskom okviru”.
1 komentar(a)
Ivan Brajović skupština OEBS, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović skupština OEBS, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 23.02.2017. 17:40h

Crnogorski građani su na izborima donijeli važne odluke u vezi sa strateškim geopolitičkim pozicioniranjem države i potrebno je da sve partije zajednički doprinesu nastavku reformi i evropskoj integraciji Crne Gore, saopšteno je na Stalnom odboru Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika crnogorske Skupštine, ovogodišnje Zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, koje je okupilo preko 300 poslanika iz 57 država članica, obilježila je rasprava na temu zaštite ljudskih prava u vremenu krize i formiranje platforme za zajedničko djelovanje država članica u cilju prevazilaženja aktuelnih izazova.

Prvog dana zasjedanja PS OEBS-a, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se sa visokim zvaničnicima te organizacije.

“Moji sagovornici su pokazali veliko interesovanje za rad Skupštine Crne Gore, nakon pozitivno ocijenjenih parlamentarnih izbora. Naglasio sam odličnu saradnju državnih institucija sa Posmatračkom misijom OEBS-a, čime je saradnja dobila svoju potvrdu, u duhu dokazanog uzajamnog povjerenja i odgovornosti”, rekao je Brajović.

On je, kako se navodi, informisao sagovornike da Crna Gora i njene institucije konstantno rade na unaprjeđenju temeljnih demokratskih vrijednosti koje su jačali i u saradnji sa partnerima iz OEBS-a.

"Te vrijednosti podrazumijevaju, između ostalog poštovanje ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu izražavanja i pravo na neometano obavljanje djelatnosti”, rekao je Brajović.

Zajedničkom zasjedanju tri opšta odbora, koje je otvorila predsjednica PS OEBS-a Kristin Mutonen zajedno sa predsjednicom Nacionalnog savjeta Austrije Doris Bures, prethodila je sjednica Stalnog odbora na kome su, između ostalog, specijalni izvjestioci iznijeli svoje nalaze tokom boravka u posmatračkim misijama.

Kako je saopšteno, iznijet je osvrt na parlamentarne izbore u Crnoj Gori, kao i događaje koji se odnose na pokušaj terorističkog akta, a koji su predmet aktivnosti državnih organa Crne Gore.

Ključni nalazi iz izvještaja posmatrača PS OEBS-a, kaže se u saopštenju, potvrdili su da je “crnogorski narod glasao na miran i uređen način, i u reformisanom zakonskom okviru”.

Navodi se i da su izbori održani u konkurentskom okruženju koje je karakterisalo opšte poštovanje temeljnih sloboda”.

U izvještaju su date i preporuke za otklanjanje slabosti u primjeni izbornog zakonodavstva.

“Na Stalnom odboru PS OEBS-a takođe je naglašeno da su građani Crne Gore na izborima donijeli važne odluke u vezi sa strateškim geopolitičkim pozicioniranjem države. Istaknuta je potreba da sve partije zajedničkim naporima doprinesu nastavku reformi u Crnoj Gori i njenoj evropskoj integraciji”, navodi se u saopštenju.

Brajović je zahvalio izvjestiocima na, kako je saopšteno, objektivnoj slici o izborima u Crnoj Gori koja je danas predstavljena PS OEBS-a.

Specijalni predstavnik PS OEBS za Jugoistočnu Evropu, Roberto Bateli, kazao je da je razgovarao sa Brajovićem, posebno se osvrnuvši na region kojem pripada Crna Gora.

“Izbor Crne Gore da uđe u Evropsku uniju i NATO, tj. njen put ka evroatlantskim integracijama kao jedan od prioriteta, može doprinijeti stabilnosti zemlje i regiona. S obzirom na to da EU i OEBS dijele iste principe, mislim da treba da podrže ovaj izbor Crne Gore”, kazao je on.

Generalni sekretar PS OEBS, Roberto Montela, rekao je da je sa Brajovićem razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, o napretku Crne Gore u reformskim procesima koji se odnosi na aspekte primjene zakona, pravosuđe, medije.

“Primijetili smo sjajan napredak koji je Crna Gora postigla od 2003. Takođe smo razgovarali o regionalnim pitanjima u Istočnoj Evropi, o perspektivama države kada je riječ o EU i NATO. Osvrnuli smo se na pitanja kojima se bavi OEBS, a to su terorizam i migracije”, dodao je on.

Bonus video: