Estonija će ubrzati pregovarački proces Crne Gore sa EU

Mikser je naglasio da će se njegova država založiti za veću dinamiku procesa crnogorskih evropskih integracija što bi značilo otvaranje novih poglavlja, ali i zatvaranje onih koja za to budu spremna
3 komentar(a)
Sven Mikser, Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Sven Mikser, Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 20.02.2017. 17:10h

Estonija će, nakon preuzimanja predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU) u drugoj polovini ove godine, osigurati što veći napredak Crne Gore na planu evropskih integracija, kazao je ministar vanjskih poslova te države, Sven Mikser u razgovoru sa premijerom Duškom Markovićem.

Mikser je naglasio da će se njegova država založiti za veću dinamiku procesa crnogorskih evropskih integracija što bi značilo otvaranje novih poglavlja, ali i zatvaranje onih koja za to budu spremna.

“Mikser je izrazio očekivanje da će se što prije okončati ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u jer je to doprinos miru i stabilnosti kao preduslovima rasta i prosperiteta", kaže se u saopštenju iz Kabineta predsjednika Vlade.

Ističe se da je Mikser afirmisao pravo svake države da sama bira svoj put i saveznike.

Kako je saopšteno, Marković je zahvalio estonskoj vladi i narodu na povjerenju i podršci koju u kontinuitetu pružaju na planu ostvarivanja crnogorskih nacionalnih interesa i ciljeva.

“Istakao je značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i važnost globalne bezbjednosti, s obzirom na to da se izazovi u ovoj oblasti ne mogu zaustaviti ni na jednog granici”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Marković je Miksera informisao o napretku u ispunjavanju obaveza iz evropske agende, ali naveo da krajnji cilj nije otvaranje i zatvaranje poglavlja već ostavrivanje rezultata i benefita koje će osjetiti građani.

“Vlada Crne Gore je posvećena rastu ekonomije, smanjenju javnog duga i deficita te dinamiziranju razvojnih infrastrukturnih projekata”, istakao je Marković.

On je posebno istakao zainteresovanost Vlade da jača sektor poljoprivrede, kako bi ga povezao sa turizmom

"Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za jačanje saradnje, u oblasti IT sektora, elektronske vlade ali i poljoprivrede", navodi se u saopštenju.

Bonus video: