Brajović sa Mikserom: Nove članice doprinijeće vitalnosti EU

Mikser je poručio da izuzetno cijeni potpunu usaglašenost vanjske politike Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU
3 komentar(a)
Ivan Brajović, Sven Misker, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Sven Misker, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 20.02.2017. 14:47h

Nove države članice mogu značajno doprinijeti vitalnosti Evropske unije (EU), poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović tokom razgovora sa estonskim ministrom vanjskih poslova, Svenom Mikserom.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, iskazana zainteresovanost za jačanje parlamentarne saradnje na svim nivoima, posebno imajući u vidu značaj predsjedavanja Estonije Savjetom EU u drugoj polovini godine.

„Brajović je izrazio zahvalnost na političkoj i ekspertskoj podršci koju Estonija pruža Crnoj Gori u procesima pridruživanja NATO i EU, naglasivši da nove države članice mogu pružiti značajan doprinos vitalnosti EU“, kaže se u saopštenju.

Mikser je poručio da izuzetno cijeni potpunu usaglašenost vanjske politike Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

On je najavio dalju podršku integrativnim procesima Crne Gore, kako u periodu predsjedavanja Estonije Savjetom EU, tako i ubuduće.

„Podsjećamo da je Estonija prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose poslije referenduma 2006. godine. Estonija je, takođe, prva zemlja koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU, 22. novembra 2007“, kaže se u saopštenju.

Brajović i Mikser su zaključili da prijateljski odnosi dvije države, zasnovani na zajedničkim vrijednostima, predstavljaju odličnu osnovu za razvijanje saradnje u oblasti obrazovanja, turizma, poljoprivrede i ekonomije u cjelini.

Bonus video: