Front podnosi krivičnu prijavu protiv Škrelje i Brajovića

"Brajović i Škrelja su potvrdili da je epitet funkcionera vlasti koji glasi "izvršioci krivičnih djela" ,a narodnski rečeno – kriminalci, u potpunosti opravdan i tačan", saopšteno iz DF-a
4 komentar(a)
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Demokratski front, DF logo, Foto: DF
Ažurirano: 16.02.2017. 15:42h

Demokratski front će podnijeti krivičnu prijavu protiv Ljuiđ Škrelje i Ivana Brajovića jer su, kako je saopšteno iz te političke grupacije, kao predsjednik Administrativnog odbora i predsjednik Skupštine Crne Gore, "grubo zloupotrijebili službeni položaj i Skupština je na osnovu njihovog postupanja, suprotno Ustavu, zakonu i Poslovnikom o radu , donijela odluku o ukidanju imuniteta liderima DF-a, Mianu Kneževiću i Andriji Mandiću".

"Zahtjev za davanje odobrenja za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora, formalno-pravno nije mogao biti podnesen od strane Tužilaštva jer zahtjev za određivanje pritvora može samo da podnese sudska instanca. Brajović kome je taj zahtjev upućen je morao znati, da time krši Ustav, i Skupštini prosleđuje pravno neutemeljen zahtjev, čime je otpočeo proceduru pravno ništavnog odobrenja za krivično gonjenje. Očigledno je da se Brajović time u potpunosti stavio na usluzi u sprovođenju političkog a ne pravnog procesa koji se vodi protiv lidera DF-a, koji inače nema niti jedno pravno utemeljenje niti bilo kakav materijalni dokaz. Nakon što je Škrelja, kao predsjednik Administrativnog odbora, a shodno nadležnostima koje ovaj odbor ima, uzeo u razmatranje takvog zahtjeva, došlo je do brutalnog kršenja svih pravnih procedura. Kao predsjednik nadležnog radnog tijela koje je trebalo da raspravi o ovom zahtjevu i uputi Skupštini Izvještaj sa predlogom povodom ovog slučaja, Škrelja je izvršio više krivičnih djela jer je u prvobitnom izvještaju naznačio da se protiv Mandića i Kneževića ukida imunitet zbog krivičnih djela koja se stavljaju na teret Širokovu i Popovu, čime je ovaj izvještaj pravno ništavan", navodi se u saopštenju DF-a.

Kako su dodali u kasnijem "izmijenjenom izvještaju", Škrelja koji je kao predsjednik odbora, "sam napravio drugi izvještaj" u kojem su nabrojana druga krivična djela zbog čijeg se navodnog izvršenja traži ukidanje imuniteta i dostavio ga Skupštini.

"Ovo predstavlja zaista jedan pravni presedan i grubo kršenja svih pravnih pravila i procedura. Postojanje dva izvještaja, koja su kontradiktorni, pokazuje da se radi o nezakonitom i krivičnom postupanju Škrelje koji je zloupotrijebio svoj službeni položaj".

Nakon niza neregularnosti, kako ističu iz DF-a, Brajović kao predsjednik Skupštine, mimo procedure, a na zahtjev 28 poslanika koji su tražili vanredno zasijedanje, potpuno neregularno zakazuje hitnu sjednicu kako bi se što brže ostvario pakleni naum da se lideri DF-a nezakonito liše slobode.

"Brajović nije imao pravo da zakaže vanrednu sjednicu u ovom roku, niti na zahtjev 28 poslanika jer najkraće vrijeme za koje se vanredna sjednica može zakazati je 15 dana, a u ovom slučaju bi se ušlo u termin zakazivanja redovne sjednice Skupštine koja počinje 1.marta. U moru nepravilnsoti, Brajović nakon dostavljanja pravno ništavnog izvještaja zakazuje i rukovodi sjednicom na kojoj je izglasano ukidanje imuniteta na osnovu brojnih nepravilnosti koji su pratili ovaj slučaj. Imajući u vidu da je kompletna procedura u Skupštini Crne Gore urađena na osnovu kršenja materijalnih i procesnih pretpostavki, svaki pravni laik će zaključiti da nešto što nije zasnovano na pravnim propisima nema obavezujuću snagu i da je kao takvo pravno ništavno", saopšteno je iz DF-a.

Odluka o davanju imuniteta za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora je, kako su istakli iz Fronta, u krajnjem potpuno nelegalna.

"Zbog činjenice da je takva odluka donijeta uz pomoć Brajovića i Škrelje, koji su politički izvršioci montiranog procesa protiv Demokratskog fronta i da su u cilju toga izvršili niz krivičnih djela, u najkraćem mogućem roku podnijećemo krivične prijave protiv njih i pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom za poništenje odluke o ukidanju imunitete. Svjesni svih ovih stvari, nije ni čudo što su se poslanici koji su učestvovali u ovom sramnom činu političkog progona, pognuli glave kada su poslanici DF-a juče ušli u Skupštinu Crne Gore i stavili im do znanja da im sve ovo neće proći. Potvrda toga uslijedila je veoma brzo a gospoda Brajović i Škrelja su i juče potvrdili da je epitet funkcionera vlasti koji glasi "izvršioci krivičnih djela" ,a narodnski rečeno – kriminalci, u potpunosti opravdan i tačan", zaključuje se u saopštenju DF-a.

Bonus video: