Pismo Vujanoviću: Nema demokratije bez slobodnih izbora i opozicije

Vujović podsjeća Vujanovića da je zbog stvaranja ambijenta u kojem se ne može iskazati slobodna volja građana i destabilizacije izbornog procesa najavom hapšenja dva opoziciona poslanika, opozicija odustala od učešća na izborima u Nikšiću
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2017. 18:19h

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović poslao je pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću u kojem još jednom traži odlaganje izbora u Nikšiću.

Kako je naveo odlaganje izbora je neophodno kako bi se stabilizovao politički i ukupni ambijent, omogućilo učešće svih političkih subjekata, a ne samo jednog, i stvorili uslovi za izbore u ustavnom, demokratskom i politički kompetitivnom ambijentu

"Ovim putem Vas zvanično pozivamo da na osnovu funkcionalne pozicije i partijske pripadnosti obezbijedite stvaranje normativnih pretpostavki za odlaganje izbora u Nikšiću zakazanih za 12. mart 2017. godine. Odlaganje izbora je neophodno kako bi se stabilizovao politički i ukupni ambijent, omogućilo učešće svih političkih subjekata, a ne samo jednog, i stvorili uslovi za izbore u ustavnom, demokratskom i politički kompetitivnom ambijentu. U najkraćem, da učinite ono što jeste posao predsjednika države u ovakvim okolnostima", navodi se u pismu.

Vujović podsjeća Vujanovića da je zbog stvaranja ambijenta u kojem se ne može iskazati slobodna volja građana i destabilizacije izbornog procesa najavom hapšenja dva opoziciona poslanika, opozicija odustala od učešća na izborima u Nikšiću.

"Slobodni izbori, kao temelj svakog demokrtskog sistema služe kako bi se na njima u demokratskoj atmosferi iskazala slobodna volja građana. Svrha izbora je da budu svojevrsni praznik demokratije a ne povod i okidač za sukobe sa nesagledivim posljedicama. Crna Gora je, gospodine Vujanoviću, danas jedina zemlja na evroatlantskom prostoru u kojoj nema opozicije u državnom parlammentu, a sada prijeti opasnost da nema više ni izbora sa učešćem opozicije. Jasno je, Vama kao i cijeloj demokratskoj javnosti, da demokratije nema bez slobodnih izbora i opozicije. SDP je svjesna da na političkoj i društvenoj sceni ima i previše aktera koji iz različitih razloga žele i priželjkuju destabiliaciju Crne Gore i devastiranje političkog sistema, kroz njegovo svođenje na autokratiju u kojoj su obesmišljeni Parlament, demokratske procedure i slobodni izbori. SDP-u je, kao jedinoj izvornoj državotvornoj političkoj partiji, jasno da je obesmišljavanje i rušenje temeljnih demokratskih instituta najbrži put za urušavanje države Crne Gore. Jasno nam je da na raznim političkim stranama postoji interes za tako nesto. Mi znamo da se Crna Gora najbolje brani demokratijom i stabilnošću, i vjerujemo da možemo biti na putu da Crnu Goru politički stabilizujemo i vratimo mir i sklad među naše građane. Vaš dorinos bi bio da u skladu sa Vašim ustavnim ovlašćenjima tome dorinesete i preduzmete aktivnosti, koje će omogućiti odlaganje nikšićkih izbora i učešće opozicije na njima", zaključio je Vujović.

Bonus video: