Džabe Markovića uči, to ni sam nije učinio

“Kada bi Đukanović krenuo u smjenjivanje, to bi i njega povuklo u ambis”
63 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.02.2017. 18:45h

Bivši premijer Milo Đukanović ne treba da podučava svog nasljednika Duška Markovića zbog čega treba da smjenjuje ljude, jer je to mogao sam da uradi dok je bio premijer, a nije, smatraju u nevladinom sektoru.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je u subotu da bi trebalo smijeniti sve one koji na bilo koji način ometaju razvoj biznisa.

“Lider partije ima pravo na ovaj poltički stav, tim prije što je u pitanju vladajuća partija. Ono što je problematično u ovoj izjavi je što je u pitanju političar koji je do skoro bio premijer i imao je mogućnost da riješi ove probleme,” ocijenio je u razgovoru za “Vijesti” programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

U opoziciji smatraju da u prijetnje bivšeg premijera više niko i ne vjeruje.

“Jer zna da kada bi zaista napravio korak ka smjenjivanju neodgovornih i nestručnih pojedinaca da bi to i njega povuklo u ambis, jer svi zajedno učestvuju u nepočinstvima i nedjelima koje ekonomski, pravno i moralno uništavaju naše društvo i državu,” kazao je poslanik Demokrata i nosilac izborne liste u Nikšiću Momo Koprivica.

Koprivica tvrdi da je tom porukom pokazano i da je Marković formalno premijer, ali da Đukanović vuče sve konce.

“Duško Marković je još jedna Đukanovićeva marioneta pomoću koje pokušava da zavara narod Crne Gore da su promjene moguće, ali ga ova i slične izjave raskrinkavaju, pa ostavljamo javnosti da zaključi koliko autoritativno djeluje novi premijer,” kazao je on.

Sa Demokratama se slažu i u Demosu.

Predsjednik stranke Miodrag Lekić kazao je da ovo nije prvi primjer i da se treba vratiti na period od 2010. do 2012, kada je Đukanović ustupio mjesta premijera Igoru Lukšiću.

“Lukšić je shvatio poruke ko je pravi premijer, iako izgleda ne odmah. Zato mu je iz Đukanovićevog okruženja namještena afera Listing, uslijedile su mafijaške poruke i prijetnje iz 'Pobjede', nakon čega je nominalni premijer prihvatio ulogu poslušnika sa svim mučnim posljedicama po zemlju i po njega lično,” kazao je Lekić za “Vijesti”.

Njegovi da ne brinu, prijeti drugima

U poruci bivšeg premijera se kriju različite poruke, pa one i prijeteće, smatra Lekić.

“Jedna je upućena problematičnim biznismenima iz njegovog okruženja, pa i familijarnog, da ne brinu”, kazao je lider Demosa.

Prijeteća je upućena onima koji žele da se radi po zakonima.

“Poruka je za svaki slučaj upućena i premijeru Markoviću da će upravo on, dakle Đukanović, a ne premijer davati glavne ocjene i smjernice o biznisu, ekonomiji, da bi sve to trebalo da teče kao do sada, nažalost katastrofalno po ekonomiju zemlje i sa imidžom kriminala i korupcije. Zapravo, poruka i upozorenje imaju i preventivni karakter ako Marković slučajno bude krenuo u drugačije shvatanje biznisa, preduzimajući eventualno reformske poteze, a pri tom se još drzne da sve to bude skladu sa zakonima ove zemlje,” rekao je on u razgovoru za “Vijesti”.

Bonus video: