Žele da isključe one koji kritikuju

Pejović je najavila da će Boris Marić ostati član Radne grupe jer nikad zvanično nije razriješen
73 pregleda 1 komentar(a)
Stevo Muk, Daliborka Uljarević, Foto: Luka Zeković
Stevo Muk, Daliborka Uljarević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.02.2017. 19:14h

Ministarstvo evropskih poslova uputilo je poziv nevladinim organizacijama da predlože članove za radne grupe za poglavlja 23 i 24, nakon što je nekoliko dosadašnjih napustilo NVO koje su ih na ta mjesta postavile. U Centru za građansko obrazovanje (CGO) i Institutu alternativa (IA), čiji su članovi u radnoj grupi 23, smatraju to pokušajem uvođenja haosa u odnose između Vlade i NVO.

“Ovo tumačimo kao pokušaj da se ograniči uticaj NVO koje su najglasnije u kritici politike i prakse vlasti u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala,” ocijenio je predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk.

Nakon imenovanja za ministra rada u Vladi izbornog povjerenja Boris Marić napustio je CGO, dok je Jovana Marović istupila iz IA zbog imenovanja za Marićevu savjetnicu. Nekadašnji predstavnik NVO u radnoj grupi za 24. poglavlje Siniša Bjeković napustio Građansku alijansu zbog imenovanja za zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, dok je Vlado Dedović istupio iz CeMI-ja zbog angažmana u Kancelariji Savjeta Evrope.

CGO je u međuvremenu dobio odborenje da Ana Nikezić postane pridruženi član, dok IA to nije pošlo za rukom, zbog čega je izgubila mogućnost da učestvuje u radnoj grupi. Oni su o tome upoznali premijera Duška Markovića i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina. Ističući da ni nakon sedam mjeseci nije donijeta odluka da Nikezić postane punopravni član, izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević je nagovijestila da će Marić zastupati njihove interese jer nije zvanično razriješen.

“Imajući u vidu da je glavni pregovarač zgazio ono što je sam potpisao, a što ponešto govori i o njemu, nama ostaje da nastavimo sa radom kroz ućešće važećeg člana koji nikad nije razriješen i koji sada nema ni prepreka da radi u punom kapacitetu,” kazala je ona, ističući da bi eventualno odbijanje ministra biti dokaz da oni nisu poželjni nezavisno od toga koga imenuju.

“Mi se radujemo takvom dokazu u ovoj fazi integracija i nakon najava premijera Markovića o otvorenosti njegove Vlade za saradnju sa NVO sektorom. Jer, ovim se stiče utisak da je Pejović šef Markoviću, a ne obrnuto,” kazala je Uljarević.

Pejović: Dosad nijesmo imali ovakvu situaciju

Ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović tvrdi da je poziv NVO upućen jer se ranije nije desilo da radna grupa ostane bez članova iz reda nevladinih organizacija. “U namjeri da pregovaračku strukturu do kraja procesa otvorimo za predstavnike iz nevladinih organizacija, kao i zbog izraženog interesovanja dijela NVO-a, odlučili smo se ponovo uputiti poziv za članstvo u tim radnim grupama,” pojasnio je Pejović “Vijestima”.

On je potvrdio da pozivom nije uređeno koliko mjesta u radnoj grupi može pripasti NVO sektoru, a da je cilj da u radnim grupama imaju kvalitetne pojedince koji znanjem i iskustvom mogu doprinijeti radu u tim oblastima pregovora.

Bonus video: