"DIFERENCIRATI SE OD NACIONALISTA I KVAZIPATRIOTA"

Šćepanović: DPS i DF zarobili Crnu Goru, Crnogorska sebe vidi kao građansku opoziciju

"Samo jačanjem građanske opozicije, Crna Gora ima šansu da mijenja samu sebe, jer ovakva Crna Gora nije slika naših sposobnosti već proizvod loše politike. Visoka je cijena te loše politike i taj račun će se uvećavati, sve dok tu politiku potpuno ne napustimo", kazao je Šćepanović
157 pregleda 30 komentar(a)
Ranko Šćepanović, Foto: Crnogorska
Ranko Šćepanović, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 07.02.2019. 00:03h

Početak izborne kampanje u Nikšiću jasno ukazuje da je sve spremno da najveći gubitnik tih izbora ponovo bude građanska opozicija, jer glavni akteri sve čine da politička scena bude potpuno polarizovana, saopštio je danas , Ranko Šćepanović, zamjenik predsjednika Crnogorske.

"Stranke građanske opozicije očigledno ne primjećuju pripremljenu klopku, iako je nije teško uočiti, s obzirom da se ponavlja gotovo na svim izborima. Političku zabludu da je važno očuvati jedinstvo opozicije i ovoga puta će platiti visokom cijenom, jer će njihovo biračko tijelo okupirati dva poznata politička subjekta koja drže zarobljenom cijelu Crnu Goru u njenoj nepromjenjivosti. Riječ je, naravno, o Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Demokratskom frontu (DF)", istakao je Šćepanović.

On je dodao da građanska opozicija najzad mora shvatiti da nema i ne može biti jedinstva unutar opozicije, jer se sa vulgarnim nacionalizmom, kakav artikuliše DF, ne mogu izvoditi političke promjene koje su neophodne Crnoj Gori.

"Umjesto očiglednog privida o jedinstvu opozicije, mora se graditi sopstveni politički put koji će građansku opoziciju jasno diferencirati i od nacionalista i od kvazipatriota. Samo takvom politikom građanska opozicija može sačuvati svoje biračko tijelo i obezbijediti da u konačnom promjene koje su prijeko potrebne, imaju puni smisao. Mi u Crnogorskoj, bez obzira na izbore u Nikšiću, smatramo da je posljednji čas za ozbiljnija politička promišljanja i drugačije uloge političkih aktera. Upravo u tom kontekstu, poručujemo strankama građanske opozicije da ne prihvataju unaprijed spremljenu režiju u kojoj samo oni mogu biti gubitnici. Samo jačanjem građanske opozicije, Crna Gora ima šansu da mijenja samu sebe, jer ovakva Crna Gora nije slika naših sposobnosti već proizvod loše politike. Visoka je cijena te loše politike i taj račun će se uvećavati, sve dok tu politiku potpuno ne napustimo", kazao je Šćepanović.

On je rekao i da Crnogorska, kao nova stranka na političkoj sceni Crne Gore, sebe vidi isključivo kao opozicionu građansku stranku.

"Iz tog razloga predlažemo građanskim opozicionim strankama novi i drugačiji politički put koji u konačnom ne smije više biti put žrtve, nego put pobjednika. Samo promjenom politike svi zajedno možemo izaći na takav politički put. Naše zalaganje za ustavni patriotizam, jer iznad svega volimo i poštujemo svoju jedinu domovinu, može biti zajednički imenitelj svim građanskim snagama sa kojim se možemo i moramo suprotstaviti nacionalistima i kvazipatriotama koji svojim političkim djelovanjem Crnu Goru vode u propast. Razlika je samo u tome što bi nacionalisti to uradili sada i odmah, odnosno kad god im se za to ukaže prilika, a kvazipatriote to rade na duže staze procesom prelivanja državnog bogatstva u svoje džepove", objasnio je on.

Šćepanović je kazao i da Crnogorska iskreno očekuje od stranaka građanske opozicije da će pravilno shvatiti njihovu političku poruku.

"Crnoj Gori je potrebna nova politika i nova energija koja mora obesmisliti zablude vremena u kojem živimo. Crnogorska će istrajati na tom novom političkom putu uvjerena da će u vremenu pred nama imati saradnike upravo u strankama građanske opozicije koje prepoznaju izazove pred kojima se svi zajedno nalazimo", zaključio je Šćepanović.