Vlada uzela MUP-u policiju prije Skupštine

Predstavnici izvršne vlasti usvojili Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, koja Upravu policije definiše kao samostalan organ. Zakon o unutrašnjim poslovima još tu upravu tretira sastavnim dijelom MUP-a
371 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2018. 14:05h

Vlada je i definitivno Upravu policije odvojila od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), prejudicirajući na taj način buduću odluku poslanika o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima.

Predstavnici izvršne vlasti usvojili su preksinoć Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom Uprava policije, između ostalih, postaje samostalan organ. Na čelu policije je Veselin Veljović.

Na snazi je, međutim, Zakon o unutrašnjim poslovima u kojem piše da je policija organ uprave u sastavu Ministarstva.

Iako je primjena Uredbe predviđena od početka iduće godine, sporan je dio koje se odnosi na policiju - jer za to još nijesu stvorene zakonske pretpostavke.

Vlada je usvojila Predlog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima, ali poslanici o tome nijesu donijeli konačnu odluku, bez obzira kakva će biti, niti su izmjene stupile na snagu.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović nije odgovorio na telefonske pozive novinara “Vijesti”, niti poruku o tome da saopšti stav o činjenici da Vlada prejudicira Uredbom ono o čemu prvo Skupština treba da se izjasni u dijelu koji se tiče policije.

Nije odgovorio ni da li je tačno da je njegova partija tražila da se budućim promjenama obezbijedi veći nadzor MUP-a nad policijom.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo javne uprave (MJU), na čijem čelu je Suzana Pribilović, kako to da je Vlada usvojila Uredbu prije nego što je Skupština Crne Gore odlučila o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, a prema važećem je policija sastavni dio MUP-a, kako i kada će se primjenjivati Uredba suprotna tom zakonu i koja prejudicira odluku poslanika.

Upitani su i da li je morala da bude usvojena u četvrtak veče zbog Predloga budžeta za iduću godinu i zašto je time prekršena procedura, odnosno kako je uopšte mogu tretirati zakonitom do usvajanja izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima.

Iz MJU je odgovoreno da je Vlada razmatrala i donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave koja proizilazi iz novog Zakona o državnoj upravi, a koji je Skupština usvojila 22. novembra.

“Imajući u vidu da novi Zakon o državnoj upravi, kao sistemski zakon koji uređuje organizaciju državne uprave, ne poznaje institut organa u sastavu ministarstva, kakav je slučaj sa statusom Uprave policije prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, već da razlikuje samo ministarstva i organe uprave (kao samostalne), na istoj sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima. Isti će u cilju usaglašavanja sa konceptom organizacije utvrđenim Zakonom o državnoj upravi, biti razmatran u Skupštini po skraćenom postupku”, odgovoreno je iz resora Vlade.

Dodaju da su radi stvaranja svih preduslova za uspostavljanje nove organizaciju državne uprave, “sva rješenja sagledana i sa aspekta predlaganja budžeta za narednu godinu, zbog čega je stupanje na snagu Uredbe odloženo za početak naredne godine”.

Iz tog minstarstva juče je ozvaničeno da je Uredbom predviđeno šest organa manje u državnoj upravi.

To znači da će, uz to što ostaje 17 ministarstava, biti 29 organa uprave nad kojima se vrši nadzor, umjesto dosadašnjih 35.

“Rukovodeći se potrebama racionalizacije uz sagledavanje zakonom utvrđenih kriterijuma, zbog prirode poslova ili manjeg obima posla, novom Uredbom su ukinuti pojedini organi, a poslove preuzimaju resorna ministarstva, dok je u jednom slučaju došlo do spajanja dva organa”, saopšteno je iz Ministarstva, a nijesu naveli koji konkretno.

Iz Ministarstva je saopšteno da za razliku od dosadašnjih organa u sastavu, organ uprave po novom konceptu organizacije ima punu upravljačku i profesionalnu autonomiju: “Ali za svoj rad i ostvarene rezultate odgovora resornom ministru koji ima jaka ovlašćenja u smislu strateškog usmjeravanja, upravljanja i nadzora”.

Na sajtu Vlade navedeno je da će Predlog uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave biti objavljen nakon verifikacije.

Prema nezvaničnim informacijama, uz to što Uprava policije postaje samostalni organ (nadzor MUP-a) njen dio postaje Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Biće najvjerovatnije spojene lučka Kapetanija i Uprava pomorske sigurnosti, Uprava za javne nabavke i Agencija za duvan postaće sastavni dio Ministarstva finansija, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica će biti dio MUP-a...

Zakon o unutrašnjim čekao dogovor u vladajućoj koaliciji

Zakon o unutrašnjim poslovima, čiji je predlog izmjena usvojila Vlada, bio je na čekanju zbog konačnog dogovora u vladajućoj koaliciji da bi se obezbijedilo da većina poslanika glasa pozitivno o tome što policija postaje samostalan organ, a o čemu bi trebalo da se izjašnjavaju tokom decembra. SD je navodno insistirao da se izmjenama definiše jači nadzor MUP-a nad policijom, koja postaje samostalan organ, a u principu su svime zadovoljni. U MUP-u je na rukovodećim mjestima značajan broj kadrova partije Ivana Brajovića.

Prema Zakonu o državnoj upravi, rad organa državne uprave podliježe kontroli. “Kontrola rada ostvaruje se vršenjem upravnog i drugog nadzora, sudskom kontrolom i drugim oblicima kontrole, u skladu sa zakonom”.

Bonus video: