Đeka: Cungu zapošljava nezakonito i koči realizaciju strateških projekata

DP se obratila DPS kao pojedinačno najjačoj partiji u gradu sa devet odbornika tražeći hitno održavanje sastanka, zbog evidentiranih problema u lokalnoj upravi
58 pregleda 6 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Samir Adrović
Fatmir Đeka, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 04.02.2017. 14:28h

Vladajuća koalicija u Ulcinju pokušaće večeras da premosti razlike i podjele na koje, je u pismu direktoru DPS-a Tarazanu Miloševiću i koordinatoru DPS-a za taj grad Halilu Dukoviću, ukazala Demokratska partija Fatmira Đeke. Osim DPS i DP, u ulcinjskoj vlasti su i Forca i Demokratska unija Albanaca sa ukupno 27 od 33 odbornika koliko broji lokalna Skupština.

Predsjednik OO DPS Ljoro Nrekić potvrdio je da je i on dobio pismo od Đeke te da će zbog toga danas biti održani sastanci koalicionih partnera.

"Prvo ćemo razgovarati sa DUA poslije sa Forcom i na kraju ćemo imati zajednički sastanak. Vjerujem da možemo prevazići nesuglasice", kazao je Nrekić "Vijestima".

Predsjednik Force i prvi čovjek grada Nazif Cungu, koji su u pismu optužuje za opstrukciju u realizaciji investicionih projekata, rekao je ne zna ni za kakvo pismo.

"To čujem tek sada. Ako hoće preko medija da rješvaaju probleme i to je u redu. Vidjećemo", kazao je Cungu "Vijestima".

DP se obratila DPS kao pojedinačno najjačoj partiji u gradu sa devet odbornika tražeći hitno održavanje sastanka, zbog evidentiranih problema u lokalnoj upravi. Đekina partija optužila je Cungua da od preuzimanja dužnosti početkom prošle godine još nijednom nije sazvao sastanak koalicije.

"DP je tokom protekle godine primila veliki proj žalbi i neslužbenih informacija vezanih za opstrukciju rada nekoliko organa lokalne vlasti i javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Ulcinj a koje se odnose na zaposlenost, investicije i donošenje raznih odluka", piše u Đekinom dopisu čelnicima DPS-a.

U DP tvrde da od početka funkcionisanja nove vlasti nije primijećen nikakav pomak u sferi razvoja grada.

"Karakteristike ovih 12 mjeseci od nastanka koalicije su pad realizacije lokalnih javnih prihoda za 20 odsto u odnosu na prethodne godine, smanjenje realizacije kapitalnih investicija i usporavanje realizacije raznih odluka od vitalnog interesa za grad", tvrde u DP.

Dodaju da su primili veliki broj žalbi koje se odnose na zapošljavanje.

"Prema našim saznanjima, u raznim sekretarijatima i službama, radni odnos na određeno vrijeme zasnovalo je više od 50 osoba. Time je povrijeđeno naćelo ravnopravnosti da svi građani imaju jednake šanse da konkurišu na ta radna mjesta. Takođe, nekoliko JP, napravilo je iste greške, zapošljavajući više od 30 novih radnika na određeno vrijeme. Krunu ovog prekršaja učinila je Turistička organizacija, koju vodi koalicioni partner "Forca", gdje je tokom ljetnjeg perioda zapošljeno više od 110 radnika", podsjeća se u pismu.

Ističe se da su sva zapošljavanja urađena bez ikakve prethodne konsultacije sa DP kao koalicionim partnerom iako je to, kako se navodi, bila obaveza.

"Uzimajući u obzir da Opština Ulcinj ima potpisan Sanacioni plan sa Ministarstvom finansija, jasno je da je za sva navedena zapošljavanja trebalo pribaviti saglasnost. Takođe, imenovanje starješina, vršeno je bez zakonskih osnova za nekoliko organa lokalne vlasti". tvrde u DP i optužuju predsjednika Opštine za opstrukcije kada su u pitanju investicije.

"Kabinet predsjednika i Sekretarijat za komunalne djelatnosti koče realizaciju nekoliko važnih projekata na seoskom području kao što je izgradnja mosta u Donjim Midama i rekonstrukcija lokalnih puteva u Mjesnoj zajednici Krute i Kravari. Takođe, imamo velike primjedbe na zastoj realizacije investicije za kanalizacioni sistem i rekonstrukciju vodovodne mreže za nekoliko dijelova teritorije ove opštine, čiji je kreditor KfW banka a garant Ministarstvo finanasija", navodi Đeka.

Napominje da se takvim opstrukcijama nanosi ogromna šteta lokalnom razvoju i zaostajanju za drugim primorskim opštinama na tom polju.

"Opstrukcije vrši direktno predsjednik Opštine zbog neizvršavanja obećanja prema preduzeću „Vodovod i Kanalizacija“, a koji se odnose na smanjenje broj radnika u tom preduzeću, kao uslovu za početak investicija. Isti čovjek bez konsultacije sa ostalim partnerima donosi odluke, koje su važne za rad lokalne vlasti i u interesu građana. Tu su i opstrukcije oko otvaranja Televizije Ulcinj i osnivanja Javnog preduzeća „Parking servis", piše na kraju.

Bonus video: