Ivančević: Crnu Goru mogu da mijenjaju samo oni koji je vole

“Zbog ovakvog ponašanja aktuelne vlasti Crna Gora na svakim izborima, a sada i između njih, mora preispitivati svrhu svoga postojanja i stavljati na kocku vlastitu nezavisnost”, smatra Ivančević
91 pregleda 18 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Dragan Ivančević, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 04.02.2017. 13:57h

Aktuelna i nepromjenjiva vlast Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih satelita, od sticanja nezavisnosti, vodi pogrešnu politiku prema unutrašnjim političkim snagama koje su zagovornici očuvanja zajedničke države sa Srbijom, odnosno nestanka Crne Gore, smatra predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević. “Stranke koje su ubjedljivo poražene na referendumu deset godina, sada predvođene Demokratskim frontom, različitim akcijama održavaju kriznost postojanja crnogorske države, a DPS politika to stanje predstavlja normalnim političkim ponašanjem samo iz razloga što ih takva politika održava na vlasti”, naveo je Ivančević u saopštenju. Kako je kazao, kod takvog stanja najveći gubitnik je država Crna Gora i svi njeni građani. “Zbog ovakvog ponašanja aktuelne vlasti Crna Gora na svakim izborima, a sada i između njih, mora preispitivati svrhu svoga postojanja i stavljati na kocku vlastitu nezavisnost”, smatra Ivančević. Prema njegovim riječima, nijedna zemlja ne bi tolerisala i smatrala normalnim bilo čiju stalnu prijetnju da će je uništiti. “Ali, nažalost, naša nepromjenjiva vlast se tako ponaša svih ovih godina”, dodao je Ivančević.

Za početak je, smatra on, najvažnije shvatiti da se jedan dio unionističke opozicije u Crnoj Gori nijednog trenutka nije ponašao kao opozicija vlasti nego isključivo kao opozicija državi. “Upravo takav politički pristup održava postojeću vlast čvrsto u sjedlu, i moramo shvatiti da ova dva politička mastodonta drže čvrsto zarobljenu Crnu Goru u stalnoj krizi”, naveo je Ivančević. On je ocijenio da se ostale političke snage, nažalost, ne snalaze u vještački nametnutoj političkoj situaciji, ali, smatra on, igraju svoje uloge po tuđe napisanim scenarijima. “Predstavnici unionističke opozicije u cilju razbijanja Crne Gore po svaku cijenu, u posljednjoj godini su posebno aktivni u pokušaju da preduprijede ulazak Crne Gore u NATO. Krećući se na liniji Beograd – Moskva – Banja Luka, stigli su i do Čečenije, a i do Novog Pazara, jer su vidjeli da pored rusko-srpske braće njihovom naumu mogu pomoći Kadirov i muftija Zukorlić”, rekao je Ivančević. Prema njegovim riječima, oni su, vođeni politikom da cilj opravdava svako sredstvo, krenuli od makedonskog scenarija u Crnoj Gori, a sada su na liniji da je ukrajinski scenario bolji i efikasniji. “Naravno sve se ovo odvija u gustom dimu tamjana jer dobro znamo ko bi to sve blagoslovio”, kazao je Ivančević. DPS, kako je rekao, sve to gleda ravnodušno vjerujući da je to pravi vjetar za njihovu sljedeću pobjedu na izborima, bez obzira na to što se, zarad svoje vladavine, stalno kocka sa državom. “Ovakva igra „na ivici noža“ Crnu Goru drži u permanentnoj krizi i spriječava je da iskorači prema društvu civilizovanih demokratskih naroda i država”, naveo je Ivančević. Prema njegovim riječima, kada se sve ovo posmatra, više je nego jasno da je država Crna Gora lakše stekla međunarodni suverenitet nego suverenitet na svojoj zemlji, jer nije jačala nacionalni identitet Crnogoraca, ni državni identitet Crne Gore.

“Ovakva igra „na ivici noža“ Crnu Goru drži u permanentnoj krizi i spriječava je da iskorači prema društvu civilizovanih demokratskih naroda i država”, naveo je Ivančević

“Umjesto toga jačala je poziciju DPS-a i privilegije njegovih najviših predstavnika”, naveo je Ivančević. On je saopštio da je jedini izlaz iz ove, kako je rekao, nametnute političke situacije u kojoj se Crna Gora nalazi, a za koju je scenario pisan van Crne Gore, ali uz podršku prepoznatih snaga u Crnoj Gori, odmah prekinuti sa shvatanjem da je ovakvo stanje u državi normalno, jer je daleko od dobrog i normalnog. “Ovo je stanje stvari koje ozbiljno ugrožava opstanak države Crne Gore”, smatra Ivančević. On je naveo da se prema svim budućim akcijama unionista koji žele nestanak Crne Gore mora zauzeti jasan i precizan politički stav, a državni organi Crne Gore u odnosu na takve akcije, moraju primjenjivati crnogorski Ustav i zakone. “To je svakako mnogo bolje nego ići u Beograd sa ponudama istim tim unionistima, što čini naš premijer”, rekao je Ivančević. On smatra da je jedina strategija koja može očuvati Crnu Goru strategija jačanja svih elemenata crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta. “A ova država to može, jer za to je potrebna samo politička volja kojoj neće nedostajati intelektualna potpora”, poručio je Ivančević.

Bonus video: